Командувач ВМС готовий обміняти 24 полонених моряків на себе

Командувач військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що готовий обміняти себе на 24 захоплених Росією моряків, яких утримують у СІЗО Москви. Про це він сказав в інтерв’ю німецькому виданню Bild, - передає Громадське.

«Моє серце розривається, коли я бачу наших військових, незаконно утримуваних Росією. Я буду готовий піти до російської в’язниці, якщо Путін звільнить моїх 24 людей», — заявив Воронченко.

Командувач ВМС також сказав, що не вірить у допомогу кораблів НАТО, які намагається залучити в Азовське море президент Петро Порошенко.

«Є угода 2003 року (Договір про співробітництво України та РФ у використанні Азовського моря – ред.), згідно з якою кожен корабель третьої країни, який хоче увійти в Азовське море, має отримати дозвіл від України та Росії. Інакше кажучи, навіть якщо б Україна захотіла, Росія цього не дозволить», — пояснив Воронченко та водночас зауважив, що присутність НАТО у Чорному морі була б доцільною.

Нагадаємо, зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

Згодом російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків дістали поранення. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці – СБУ. Усіх українців взяли від варту на 2 місяці. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

Зі свого боку Росія заявила, що українські кораблі нібито порушили територіальні води Росії й увійшли в закриту акваторію. Крім того, Україна нібито не подала заявку на проходження Керченської протоки.

армія азов росія агресія

Знак гривні
Знак гривні