89-річний Філарет, ймовірно, не очолюватиме помісну церкву - поступиться молодому єпископу (ВІДЕО)

Нинішній глава УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет, не буде висуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви. Про це в ефірі Громадського заявив релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП.

Коментуючи питання, хто може очолити об'єднану помісну православну церкву в Україні, експерт сказав:

«За моєю інформацією, він (Філарет, ред.) не буде балотуватись на посаду предстоятеля... Скоріше за все, для загалу, для укураїнського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все таки людина із середовища Київського патріархату (КП), тому що єпископів КП буде більшість», — заявивив Ковальов.


Філарет, Епіфаній (КП), Симеон (МП), представник Константинополя. Хто може очолити об'єднану українську церкву?

За його словами, від 7 до 15 єпископів від УПЦ Московського патріархату будуть присутні на Соборі. Зазначимо, до Константинополя з проханням надати автокефалію українській церкві звернулись 15 єпископів УПЦ МП.

Ковальов додав, що майбутній очільник помісної церкви буде «відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату».

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля, релігієзнавець відповів:

«Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посадою предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому предстоятелю... Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження».

«Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, в нього є сили, є нова візія розвитку церкви», — додав Ковальов.

УАПЦ

Від Української автокефальної православної церкви ніхто не буде подавати свою кандидатуру на посаду предстоятеля майбутньої Української помісної православної церкви.

Про це в ефірі Громадського сказав архієпископ Чернівецький і Хотинський УАПЦ Герман.

«По ідеї, кожен єпископ може стати предстоятелем (єдиної помісної церкви - ред.). Ніхто з єпископів (УАПЦ - ред.), починаючи з предстоятеля нашої церкви, не збирається виставляти свою кандидатуру. Але я готовий голосувати за іншого кандидата», - сказав владика Герман.

У той самий час станом на 5 грудня ні він, ні інші єпископи ще не отримали від Вселенського патріархату запрошення на Об'єднавчий собор, на якому обиратимуть главу помісної церкви.

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні