Агітпроп Тимошенко містить антинаукову маячню та фейки про вакцинацію (ФОТО)

Автори передвиборчого видання Юлії Тимошенко "Київське слово" у випуску від 18 листопада поширили "відверту брехню і антинаукові твердження про вакцини".

Про це повідомила в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Фейк: "Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закупив вакцину в індійського виробника та передав Україні. Здавалося б, нічого поганого. Але тут є нюанси, які змушують замислитися. Зокрема, спливав термін придатності препарату".

Факт: Україна ніколи не закуповувала, не закуповує і не закуповуватиме вакцини з закінченим терміном придатності. Ще одне принципове рішення — за державні кошти закуповуються вакцини у найкращих виробників світу, які мають потужні виробництва, що відповідають найвищим стандартам якості, і постійно проходять контроль якості, у тому числі - у лабораторіях ВООЗ. Найпотужнішим виробником вакцин у світі сьогодні є Serum Institute of India Pvt, Ltd. (SIIPL). Вакцини, виготовлені Serum Institute of India, рятують дітей від небезпечних захворювань у близько 170 країнах світу. Якість вакцин цього виробника підтверджена прекваліфікацією ВООЗ.

Фейк: "Індійські та корейські виробники вакцин намагаються знайти ринок збуту в Україні, адже в Європі та США ці препарати заборонені. Унаслідок їх використання частота ускладнень від щеплень у нас перевищує норму в 17 разів".

Факт: Україна закуповує тільки ті вакцини, які ефективно і широко використовуються у інших країнах світу. Сьогодні Україна закуповує вакцини в таких країнах: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея. Serum Institute of India, наприклад, щоб вийти на європейський ринок, придбав два заводи в Європі: Bilthoven Biologicals в Нідерландах та Praha Vaccines в Чехії. Це дає Serum Institute важливу виробничу базу в Європі та доступ до стратегічних європейських ринків. До речі, нідерландський завод Serum Institute of India придбав в Уряду Нідерландів у 2012 році, і було б дивно, якби уряд країни продав його "забороненому в Європі" виробнику.

Частота можливих реакцій на АКДП в Україні не перевищує норму, а відповідає даним спостережень Всесвітньої організації охорони здоров’я у всіх країнах, де використовується вакцина з цільноклітинним компонентом кашлюка. Саме така вакцина забезпечує найкращий захист і рекомендована для використання в країнах з низьким рівнем охоплення щепленнями (у 2017 році лише половина українських дітей були повністю щеплені від дифтерії, правця та кашлюка за графіком) та для країн, де, як в Україні, спостерігаються спалахи кашлюка.

Фейк: "...вакцина від кору в Україні та Європі суттєво різниться. У Європі вона завжди є частиною тривалентної вакцини MMR (з краснухою і свинкою) або чотиривалентної MMRV (з краснухою, свинкою та вітрянкою). Моновалентні вакцини від кору в розвинених країнах не виробляють, але в Україні ними все ще щеплюють немовлят".

Факт: В Україні немає і не може бути моновалентної вакцини проти кору, вона навіть не зареєстрована. Це легко перевірити за пошуком зареєстрованих в Україні препаратів у Державному реєстрі лікарських засобів. За кошти державного бюджету Україна закуповує тривалентну вакцину КПК від кору, паротиту (свинки) та краснухи (MMR - measles, mumps, rubella). Цю вакцину - виробництва "Глаксо Сміт Кляйн", Бельгія, або "Мерк", США - держава надає безоплатно для дітей до 18 років. Також безоплатне щеплення можуть отримати дорослі, які належать до груп ризику. Зокрема, медики, освітяни, студенти, військові, учасники Операції об’єднаних сил. Обидві вакцини - бельгійська та американська - безпечні, ефективні та якісні, прекваліфіковані ВООЗ. Україна вже більш ніж 10 років використовує саме комбіновану вакцину, на відміну від північного сусіда, де виробляють та часто використовують моновалентні вакцини. Звідки ми можемо зробити висновок, що "фахівці", які працювали над статтею, взяли інформацію з методичних матеріалів Російської Федерації. Ці відверті нісенітниці підривають довіру до вакцинації в країні та загрожують національній безпеці громадян", - написала Супрун.

маразм супрун медицина тимошенко абзац

Знак гривні
Знак гривні