Названо дату і місце проведення церковного Об'єднавчого собору

Архієрейський собор, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про об'єднання церкви й обрати її предстоятеля, відбудеться 15 грудня. Про це сьогодні повідомив Президент України Петро Порошенко.

"Об'єднавчий собор, який повинен проголосити створення автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут і вибере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка впродовж століть була центром українського релігійного життя", - написав Порошенко.

"Його Святість Вселенський Патріарх Варфоломій повідомив мене, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ і ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій історичній події", - написав голова держави.

"Московський патріархат не буде диктувати умов, таврувати, хто у нас канонічний, а хто - безблагодатний. Віруючі будуть самі вибирати, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не змусить. І ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт", - написав Президент.

Нагадаємо, 29 листопада Синод Вселенського патріархату схвалив проект уставу нової церкви.

19 листопада Вселенський патріарх Варфоломій повідомив, що Об'єднавчий собор відбудеться в грудні. Точну дату він пообіцяв затвердити на засіданні 27-29 листопада. Після цього Президент Петро Порошенко і спікер Верховної Ради Андрій Парубій анонсували, що на засіданні Синоду також затвердять томос про надання автокефалії українській церкві.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Україні, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю Україні є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Лівий берег

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні