У Франції протести переросли у ритуал насильства. Можуть ввести надзвичайний стан (ВІДЕО)

Влада Франції розгляне можливість запровадження надзвичайного стану, щоб запобігти повторенню найбільших заворушень за останні понад десять років і залучити протестувальників до столу переговорів.

Протестувальники вдягають жовті жилети

Про це заявив речник французького уряду Бенджамін Гріво, повідомляє Reuters.

"Ми маємо подумати про заходи, які можуть бути вжиті, щоб подібні інциденти не повторилися", - сказав Гріво.

За його словами, запровадження надзвичайного стану є одним з варіантів врегулювання ситуації.

"Вже немає питань, що кожний вікенд перетворюється на зібрання чи ритуал для насильства", - зазначив Гріво.

Протести у Франції почалися 17 листопада через підвищення акцизів на пальне. В результаті заворушень під час паливних протестів у суботу в Парижі правоохоронці затримали 378 людей, поранення дістали 133 особи.

Так, нещодавно учасники акції проти підвищення цін на паливо у Франції розмалювали та пошкодили один із символів країни – Тріумфальну арку.

Напис: "Жовті жилети тріумфують":

Президент Франції та представники уряду провели надзвичайну нараду через протести, які охопили Париж та інші французькі міста.

Макрон після протестів «жовтих жилетів» закликає уряд до переговорів з представниками демонстрантів.

Про це йдеться у заяві Єлисейського палацу, опублікованій у неділю, 2 грудня, після кризової наради керівництва країни. У ній взяли участь також прем'єр-міністр Едуард Філіпп та міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер.

Переговори мають розпочатися вже в понеділок, 3 грудня, йдеться у заяві уряду.

Свої акції «жовті жилети» проводять вже не вперше. Проте наймасовішою була акція напередодні, 1 грудня. За словами прем’єр-міністра, в паризькій акції взяли участь близько п’яти тисяч осіб, по всій країні, за повідомленнями французьких медіа, протестували близько 75 тис. осіб.

Протестувальники спорудили барикади посеред вулиць у центрі Парижа, запалювали піротехніку, руйнували власність та кидали каміння в поліцейських. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ. За день було здійснено близько 190 підпалів, вогнем пошкоджені шість будівель.

Епіцентром подій стала паризька Тріумфальна арка, розташована на площі Шарля де Голля у центрі міста.

Під час саміту «Групи двадцяти» в Аргентині Макрон підкреслив, що завжди чутиме опозицію, але ніколи не прийме насильство.

У неділю, 2 грудня, акція продовжилась: в місті розбиті шибки у крамницях, спалені автівки. Понад 100 осіб постраждали, у тому числі й правоохоронці.

Макрон відвідав місця масових протестів у Парижі, зокрема, Тріумфальну арку, де демонстранти понаписували гасла за його відставку. Також він зустрівся з власниками магазинів, що були пошкоджені під час сутичок.

Французький президент подякував правоохоронцям та заявив, що порушники правопорядку мають постати перед судом. При цьому учасники протесту «жовтих жилетів» освистали Макрона.

Перекинулось і на Бельгію

Натхненні протестами "жовтих жилетів" у Франції, кілька сотень людей, які виступають проти підвищення цін на паливо, вийшли також і на вулиці Брюсселя.

Як повідомляє Reuters, протестувальники розбили принаймні два поліцейських фургона і закидали камінням і петардами офіс прем'єр-міністра Чарльза Мішеля.

Щоб розігнати демонстрантів, поліція застосувала водомети та сльозогінний газ. Десятки людей, багато хто в масках, кидали каміння, петарди і дорожні знаки в поліцейських, які обливали їх струменями води під високим тиском і стріляли газовими набоями.

За даними правоохоронців, затримано більше 60 осіб. Повідомляється, що спочатку протест починався як мирна акція. Протягом декількох годин люди в флуоресцентних жилетках просто ходили по вулицях і перекривали рух.

Крайні ліві та крайні праві проти екології?

Протестувальники виступають проти введених в минулому році Макроном податків на дизельне паливо і бензин, які покликані стимулювати людей переходити на більш екологічний транспорт.

Силовики стурбовані тим, що крайні ліві та крайні праві екстремісти можуть проникнути на демонстрації, загострюючи проблеми, пов'язані з контролем над натовпом.

Як ультраліві, так і ультраправі можуть просто використовувати невдоволення певних шарів людей для власних цілей, або й просто як привід для радикальних протестів.

За матеріалами Уніан, Європейської правди, Лівого берега, Ройтерс

екологія протести франція автомобілі

Знак гривні
Знак гривні