Верховна Рада після безсонної ночі змінила податки та прийняла бюджет на 2019 рік (ІНФОГРАФІКА)

Верховна Рада України під ранок, після нічних перерв, підтримала закон про державний бюджет на 2019 рік у другому читанні та в цілому. За відповідний законопроект №9000 проголосували 240 депутатів.

Про це повідомляє Громадське з Ради.

Зазначимо, що до другого читання Міністерство фінансів внесло до бюджету низку правок. Зокрема, там збільшили видатки на оборону, парламент та уряд, врахували ефект від розмитнення автомобілів на єврономерах (ці кошти направлять на виплату пенсій).

Крім цього, урядовці передбачили виконання вимог президента України Петра Порошенка, зокрема щодо збільшення обсягів фінансування проектів інклюзивної освіти та забезпечення сільських шкіл доступом до інтернету.

Бюджетом на 2019 рік передбачено 1,112 трильйона видатків та 1,026 трильйона доходів. Розмір дефіциту складає 89,99 мільярда гривень.

Зокрема, бюджет передбачає:

* 198 мільярдів гривень на соціальну сферу (з яких 167 мільярдів — на покриття дефіциту Пенсійного фонду);

* 98 мільярдів на охорону здоров’я;

* 115,2 мільярда на освіту;

* 102,4 мільярда на оборону

* 145,2 мільярда гривень на виплату державних боргів.

Зазначимо, що закон України про державний бюджет розглядається Верховною Радою у трьох читаннях. Між першим та другим читаннями депутати можуть вносити до нього правки, водночас після ухвалення закону у другому читанні депутати правки вносити неможливо.

Зміна податків

Також уночі Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект, який передбачає підвищення ставок за деякими податками, зокрема акцизним податком на тютюн, та запроваджуює більш жорсткі обмеження на перекази посилок в Україну.

За законопроект №9260 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» проголосували 236 депутатів.

Зокрема, законопроектом передбачається:

· збільшення ставок на акцизний податок для тютюнових виробів на 9%;

· ставки екологічного податку на викиди парникових газів у 24,4 раза — до 10 гривень за тонну;

· збільшення податку на користування надрами для видобутку нафти на 2%;

· збільшення податку на користування надрами для видобутку залізної руди на 0,8%;

· збільшення рентної плати за користування лісом на 5%.

Крім цього, законопроектом пропонується звільнити від сплати акцизу на спирт виробників парфумерної продукції, харчового оцту та продукції технічного призначення.

Також законопроектом передбачено зміну правил щодо ввезення міжнародних посилок в Україну. Так, підприємства поштового зв’язку та доставки визнаються податковими агентами, тобто, будуть зобов’язані сплачувати податок на додану вартість від імені отримувача посилки, вартість якої перевищує 150 євро з 1 січня 2019 року. При цьому, з 1 липня наступного року мінімальна вартість посилок, яка оподатковуватиметься ПДВ, зменшиться до 100 євро.

Зазначимо, що мова йде про зміни до закону про обмеження кількості та вартості посилок, які отримують українці з-за кордону. Даний закон набуде чинності лише з 1 січня 2019 року. Ним пропонувалося обмежити вартість та кількість посилок, які отримують українці з-за кордону (наприклад, купуючи товари в інтернет-магазинах за кордоном) до 3 штук сумарно на 150 євро протягом одного місяця. Уряд же хоче зробити умови закону ще жорсткішими, зменшивши поріг безподаткового отримання посилок до 100 євро, при цьому скасовується обмеження по їхній кількості.

бюджет інфографіка закон податки

Знак гривні
Знак гривні