35% суддів пішли з системи - частина просто тому, що мали що приховувати

Із системи пішло приблизно 35% суддів - частина з них тому, що не хотіли, щоб їх моніторили, заявив в інтерв'ю Цензору заступник глави Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка.

Тільки в процесі кваліфікаційного оцінювання 10% суддів пішло із системи.

"Прямі втрати від оцінювання - 10%. Це ті, які не склали іспит і не пройшли співбесіду. Але за останні роки з системи пішло сумарно приблизно 35% суддів. Частина з них тому, що не хотіли, щоб їх моніторили. На сьогодні в комісії побувало 2 050 суддів. З них 1 610 підтвердили відповідність обійманій посаді, 165 - не підтвердили. Щодо 75 суддів оцінювання поки призупинено, а щодо 200 оголошена перерва", - розповів Щотка.

"Якщо комісія в процесі кваліфікаційного оцінювання доходить висновку, що суддя не може чітко пояснити походження своїх доходів, ми можемо звернутися до НАЗК з відповідним запитом для того, щоб вони провели повну перевірку щодо майна судді. І поки така перевірка триває, ми маємо право зупинити кваліфікаційне оцінювання. Або інша ситуація: в процесі оцінювання з'ясувалися аспекти діяльності судді, які свідчать про те, що його можна притягнути до дисциплінарної відповідальності. У цих випадках Комісія звертається до Вищої ради правосуддя для того, щоб вони цю інформацію оцінили і дали нам свій висновок. На цей час ми теж можемо зупинити оцінювання", - пояснив заступник голови ВККС.

Повний текст інтерв'ю

суд реформи

Знак гривні
Знак гривні