70% юристів позитивно оцінюють результати судової реформи в Україні

Близько 70% юристів, які взяли участь в експертному опитуванні, проведеному у вересні 2018 року компанією Gfk Ukraine за ініціативою Програми USAID Реформування сектору юстиції "Нове правосуддя", позитивно оцінюють вплив судової реформи на незалежність судів, стабільність судової системи України та підвищення рівня довіри громадян до судової влади.

З-поміж факторів, які позитивно впливають на незалежність та стабільність судової системи, респонденти визначили конкурсний відбір до Верховного Суду (78%), запровадження первинного кваліфікаційного оцінювання суддів (76%) та регулярного кваліфікаційного оцінювання (76%), звуження обсягу суддівської недотрканності до функціональної (68%), повернення до триланкової системи судоустрою (64%), скасування повноважень Президента України щодо переведення та призначення суддів (60%), створення нового Верховного Суду замість старого (64%), надання можливості претендувати на посаду судді Верховного та Вищого антикорупційного судів адвокатам (78%) та науковцям (52%).

Також більшість опитаних правників (61%) називають виправданим залучення представників міжнародної спільноти до конкурсного добору в Антикорсуд. А от з тим, що Антикорупціний суд, який створюється, сприятиме боротьбі з корупцією у всіх гілках влади, погоджуються 42% респондентів. Трохи більше правників – 49% - певні у тому, що загалом судова система здатна стати основою для подолання корупції у всіх гілках влади.

Трохи більше юристів - 49% - упевнені в тому, що в цілому судова система здатна стати основою для подолання корупції в усіх гілках влади.

Опитуванням у рамках Програми реформування сектору юстиції "Нове правосуддя" USAID було охоплено адвокатів та прокурорів, що є учасниками судових проваджень, але не є працівниками судової системи, а також представників установ судової експертизи, слідчих МВС та інших органів. Опитування проводили у вересні 2018 р. шляхом персональних інтерв’ю 400 осіб у містах України з населенням у понад 50 тисяч. Дослідження проводили по всій території України, за винятком Криму та неконтрольованих урядом територій.

Цензор

суд реформи

Знак гривні
Знак гривні