Київ – більш ніж новий Берлін: Google Campus Berlin так і не відкрився – місцеві мешканці були проти

Не "столиця стартапів" вони - прямо граються в піддавки з Києвом :)

Огляд від ituade.com.ua:

Google програв битву з місцевими активістами в Берліні та поки не буде відкривати у місті центр для стартапів. Цей крок може пригальмувати амбіції Берліна на неофіційний статус європейської столиці стартапів.

Компанія Google намагається по всьому світу підтримувати місцеві IT-спільноти та багато вкладає в розвиток центрів розробки. Ще 2016-го року Google гучно анонсував відкриття у Берліні центра підтримки стартапів Google Campus Berlin. Схожі центри розкидані по всьому світу (Лондон, Мадрид, Сан-Пауло, Сеул, Тель-Авів та Варшава). Google планував орендувати офісні площі в старій електропідстанції в берлінському районі Кройцберг. На 3000 квадратних метрів планувалось організувати роботу стартапів під шефством Google, проведення менторських програм та організацію численних IT-івентів.

Google vs. Berlin

Теоретично місцева влада та жителі повинні були б радіти приходу багатого інвестора, але американський концерн дещо не розрахував на місцевий колорит. Кройцберг – це такий собі пролетарський форпост Берліна, де велику роль відіграють місцеві активісти лівого толку – на останніх парламентських виборах тут перемогли "ліві" (28,6%) та "зелені" (20,4%).

З самого початку проти нового інвестора почали виступати антиглобалісти та місцеві жителі, для яких Google – представник американського капіталу, що намагається забудувати центр району дорогою нерухомістю та витіснити місцевих мешканців. Активісти започаткували акцію #FuckOffGoogle та почали боротись проти "джентрифікації" Кройцберга.

Джентрифікації (англ. Gentrification) – реконструкція занепалих міських кварталів за допомогою припливу більш заможних жителів. В результаті джентрифікації відбувається підвищення середнього рівня доходів населення району за рахунок заміни жителів з низькими доходами на більш заможних. (Wikipedia)

Місцевих мешканців можна зрозуміти, адже в останні роки місто Берлін активно розвивається та залучає інвесторів з усього світу, завдяки чому зростають ціни на нерухомість та орендна плата. У той же час не всі місцеві встигли заскочити на потяг глобалізації та знайти роботу в черговому стартапі.

Окрім цього на боці активістів виступила місцева влада. Головною неофіційною рушійною силою протесту став місцевий депутат від "зелених" Флоріан Шмідт, який виступає проти комерціалізації району та збереження соціального напрямку у місцевій будівельній політиці. На посаді відповідального за будівництво він навіть затягнув процес отримання дозволів.

Google Campus Berlin планували відкрити у наступному році, але влітку протистояння перейшло у гарячу фазу. У вересні активісти захопили будівлю підстанції та провели там гучну акцію. Зрештою будівлю їм довелось залишити, але Google зрозумів, що не має сенсу йти на конфлікт з місцевою, хоч і дивною, але громадою.

Концерн прийняв з одного боку соціально красиве рішення, з іншого боку все ж змушене. На наступні 5 років компанія вирішила поступитись місцем в офісі в Кройцберзі на користь соціальних проектів Betterplace (платформа онлайн-пожертвувань) та Karuna (соціальна робота з дітьми) – тепер в будівлі колишньої розподільної станції буде "Будинок для соціальної співучасті". Ця "благодійність" обійдеться компанії у 14 млн євро. З одного боку це схоже на умовний підкуп місцевих активістів та плату за покращення соціального іміджу Google. Можливо за 5 років компанія знову спробує повернутись до Кройцберга. З іншого боку, це може бути просто красивий відхід компанії з проблемного ринку.

Berlin vs. Капіталізм

І тут можна згадати, що з одного боку Берлін намагається виглядати столицею стартап-руху не тільки Німеччини, але і всієї Європи. Місту дійсно є чим пишатись, адже в останні роки тут з'явилось багато IT-компаній зі світовим ім'ям – N26, Auto1, Contentful, Zalando, DeliveryHero та великий стартап-інкубатор Rocket Internet. У свою чергу це спровокувало підвищення цін на нерухомість та ціну оренди. Колись занедбані райони Східного Берліна раптом стали популярними адресами для представників new economy.

Влада Берліна з одного боку радіє розвитку економічного потенціалу міста, з іншого боку до місцевої влади рясно обираються представники місцевого хм... творчого пролетаріату з активістів та борців з "системою". Як результат в Берліні з'являються справжні No-Go-Areas, привселюдно торгують наркотою, ліві активісти захоплюють будівлі, арабські клани грабують магазини посеред білого дня і т.п. Одним зі слоганів нещодавніх земельних виборів у Баварії було "не допустити берлінських умов" (Berliner Verhältnisse).

Навіть більше, влада Берліну в боротьбі за будівельні майданчики фактично виступає проти фірм, що формують бюджет міста. Так нещодавно місто Берлін несподівано викупило для своїх потреб головний офіс компанії Hypoport – відомого берлінського постачальника фінансових послуг, що є одним з провідних підприємств міста та входить до німецького біржового індексу SDAX. Фірма чотири роки намагалась викупити свій офіс. Зрештою вона домовилась з власником об'єкту про викуп, але в останній день сенат Берліну вирішив скористатись своїм ексклюзивним правом покукпи, хоча до того не виявляв особливого бажання перекупити будівлю. Тепер компанія повинна з'їхати в новий офіс до кінця 2019-го року. Hypoport вже навіть отримав пропозиції від Любека та Гамбурга про переїзд центрального офісу до них.

Також цього року в тому ж районі Берлін-Кройцберг сталась інша гучна історія з нерухомістю – найбільший німецький онлайн-магазин Zalando відмовився переїжджати в новий офіс, бо забудовник наче не встигав вчасно здати об'єкт. Там теж мова йшла про проблемну ділянку, на яку поклали око місцеві активісти. Отже, історія з офісом Google в Берліні тільки стала продовженням політики місцевої влади.

Poor? Sexy?

В пресі люблять називати Берлін "poor but sexy" та пророчать місту славу нової європейської Silicon Valley. Але в Німеччині, як, щоправда, і в Україні, багато чого залежить від позиції місцевої влади та виборців.

німеччина бізнес суспільство

Знак гривні
Знак гривні