На конкурсі в Данії переміг стартап із Сум: кульочки, які можна з'їсти (ФОТО)

Екологічні пакети можна варити, як локшину. Винахід українців вже зацікавив інвесторів із Португалії, Єгипту й Данії.

На міжнародному конкурсі в Копенгагені University Startup World Cup здобули перші місця два українські стартапи, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Проект Сумського національного аграрного університету – FoodBIOPack – переміг у номінації Sustainability Award. Дослідники розробили еко-пакування для харчових продуктів, яке надалі можна використовувати як органічне добриво.

Науковці помітили, що крапля розчину полісахариду, висихаючи, дає еластичну плівку, схожу на поліетилен. Зроблений з неї матеріал розкладається всього за місяць.

За бажання, біопакет можна розмочити, порізати і зварити веганську локшину. Крім пакетів, дослідники розробили одноразовий посуд, який може замінити пластиковий.

Вже під час конкурсу стартап зацікавив інвесторів із Португалії, Єгипту й Данії.

Вчені Вінницького аграрного університету перемогли в номінації Social Media Award з проектом, який описує технологію подрібнення сипучих речовин до розміру часток від 5 до 50 мікрометрів.

Команди-переможці отримують 25 тисяч доларів на розвиток свого проекту. Цьогоріч у конкурсі взяли участь майже 70 університетів із більш як 40 країн світу.

Хмарочос

хімія екологія технології сумщина гумор аграрії

Знак гривні
Знак гривні