Укрзалізниця пропонує стартапам залучитися до реформ

Пілотний проект із назвою Future of Mobility Lab. UZ edition ("Лабораторія майбутнього мобільності - видання Укрзалізниці") стартував минулого тижня.

Про це йдеться у прес-релізі Укрзалізниці (правда, написаному жахливою бюрократичною мовою).

Залучення стартапів, пише УЗ, дає додаткову можливість для технологічного оновлення.

Йдеться про декілька напрямів. Перший — пасажирські перевезення. Так, загальна кількість пасажирів, які вибирають залізничний вид транспорту, становить кілька сотень мільйонів на рік. Відповідно, є величезне поле для впровадження прогресивних технологій. До того ж, уже є певний досвід проведення діджиталізаціі. Наприклад, проект впровадження електронних квитків: їх реалізація буквально за пару років досягла 50% від усіх проданих проїзних документів. А зараз УЗ очікує від стартапів пропозиції щодо забезпечення передумов хорошого досвіду для пасажирів Інтерсіті та швидкісних поїздів, причому, на всіх етапах подорожі.

Другий напрям — електронне управління вантажним парком. Тут теж можна говорити про певні напрацювання. Так, система електронного розподілу вагонів була впроваджена в дуже стислий період. Зараз на розгляд волонтерів УЗ запропонувала питання альтернативних витрат на вантажоперевезення. Йдеться про електронні контролери й інші інноваційні рішення для систем доступу до рухомого складу (із застосуванням для керування динамікою, паливом, комфортом, безпекою).

Третій напрям — скоринг і використання big data (структурованих і неструктурованих даних величезних обсягів) в закупівлях.

Четвертий напрям — управління складами. Йдеться про промислові рішення IoT (англ.: Internet of Things — концепція обчислювальної мережі фізичних предметів, оснащених технологіями для взаємодії один з одним або з зовнішнім середовищем) та блокчейн (англ.: Blockchain — вибудуваний ланцюжок блоків, що містять інформацію на комп’ютерах незалежно один від одного), що сприятимуть підвищенню операційної ефективності та безпеки».

залізниця реформи

Знак гривні
Знак гривні