Сировинна країна, яка залежить від енергоносіїв. Про що свідчить топ-200 найбільших компаній України

Ми - сировинна країна. Копаємо, плавимо, вирощуємо. Далі вантажимо це все на кораблі та відправляємо в інші країни, де з нашої сировини виробляють продукцію з високою доданою вартістю.

З іншого боку, ми сильно залежні від енергоносіїв і щороку імпортуємо газу, нафтопродуктів, ядерного палива та вугілля на мільярди доларів.

Сировинний характер нашої економіки яскраво демонструє структура галузей за доходами 200 найбільших компаній України, аналіз якої зробив Юрій Віннічук для Бізнес-цензора.

Минулого року 200 найбільших компаній України разом отримали 2,8 трлн грн доходу. Ця цифра лише на 200 млрд грн менша від номінального валового доходу країни за 2017 рік. У порівнянні з 2016 роком, дохід 200 найбільших компаній виріс майже на 22%.

За курсом НБУ на момент складання рейтингу, 2,8 трлн грн сукупного доходу двох сотень найбільших компаній України за 2017 рік – $98 млрд. Для порівняння, виручка корпорації Samsung за аналогічний період становила $225,2 млрд, а автомобілебудівного концерну Daimler AG (виробляє Mercedes-Benz) - 164,3 млрд євро.

Найбільшою компанією України традиційно є група НАК "Нафтогаз України", яка отримала 188 млрд грн доходу від видобутку, транспортування, зберігання та продажу газу. Ключові активи "Нафтогазу" – найбільша газовидобувна компанія країни "Укргазвидобування" та оператор газотранспортної системи (ГТС) "Укртрансгаз". Вони посіли третє та дев'яте місце в рейтингу.

Друге місце в рейтингу ТОП 200 компаній України посіло ДП "Енергоринок" – 146,2 млрд грн. Це оператор розрахунків на енергетичному ринку. Дохід цього ДП - це обсяг виробленої в Україні електроенергії в грошовому еквіваленті.

"Укрзалізниця" з доходом 74 млрд грн посіла четверте місце рейтингу.

В десятку найбільший компаній також потрапили три металургійних заводи: найбільший гірничо-металургійний комбінат країни - "Арселор Міттал Кривий Ріг", який належить міжнародній корпорації ArcelorMittal, "Азовсталь" та ММК імені Ілліча, які входять в "Метінвест" олігархів Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Мережа дисконтних супермаркетів "АТБ-маркет" посіла шосту сходинку. Дохід мережі за рік виріс на 37%.

Замикає десятку найбільший у світі виробник соняшникової олії - "Кернел-трейд", який належить Андрію Веревському. Минулого року компанія була на п'ятому місці у ТОП-200.

РЕЙТИНГ ГАЛУЗЕЙ ЗА ДОХОДАМИ ТОП-200 КОМПАНІЙ 2017 РОКУ

Ми - сировинна країна. Копаємо, плавимо, вирощуємо. Далі вантажимо це все на кораблі та відправляємо в інші країни, де з нашої сировини виробляють продукцію з високою доданою вартістю.

З іншого боку, ми сильно залежні від енергоносіїв і щороку імпортуємо газу, нафтопродуктів, ядерного палива та вугілля на мільярди доларів.

Сировинний характер нашої економіки яскраво демонструє структура галузей за доходами 200 найбільших компаній України.

Так, перше місце тут посідає енергетична галузь. Сукупний дохід компаній енергетичного сектору, які потрапили до ТОП-200 за виручкою, становив 980 млрд грн.

Дохід гірничо-металургійного комплексу у 2017 році становив 590 млрд грн, агропромислового комплексу – 421 млрд грн.

Ще у нас добре розвинена торгівля. Сукупний дохід українського рітейлу з ТОП-200 – 335 млрд грн, а дистрибуційних компаній – 180 млрд грн.

Транспортні компанії минулого року отримали 147 млрд грн.

Водночас, компанії, які виробляють продукти з високою доданою вартістю, опинилися на дні нашого рейтингу. Так, компанії хімпрому отримали 46 млрд грн, а IT/Телеком – 45 млрд грн. Найменша галузь - машинобудування, яка отримала 25 млрд грн сукупного доходу.

ДЕСЯТЬ НАЙПРИБУТКОВІШИХ КОМПАНІЙ 2017 РОКУ

Найприбутковішою компанією України є НАК "Нафтогаз України". Разом зі своїми дочками, найбільшою газовидобувною компанією "Укргазвидобування" та оператором ГТС "Укртрансгазом", НАК в 2017 році показала 39 млрд грн чистого прибутку.

Це рекордний прибуток для групи за 20 років роботи. В компанії заявили, що прибуток отримано завдяки перемозі над "Газпропом" у Стокгольмі, збільшенню обсягів видобутку газу та транзиту.

Минулого року зріс і дохід "Нафтогазу" – на 16% до 188 млрд грн. Група заплатила в державну казну 110 млрд грн – близько 15% доходів держбюджету України.

Другою найприбутковішою компанією країни є Південний гірничо-збагачувальний комбінат – один з найбільших виробників залізної руди в Україні. Минулого року повний контроль над цим підприємством отримав олігарх Рінат Ахметов, який викупив долю у росіянина Романа Абрамовича.

В цілому серед десяти найприбутковіших компаній 2017 року половина – структури Ахметова. Зокрема, два ГЗК: Північний та Інгулецький, газовидобувна компанія "Нафтогазвидобування" та металургійний комбінат "Запоріжсталь".

До рейтингу з прибутком в 6 млрд грн також потрапив телекомунікаційний оператор "Київстар", який контролюється компанією Михайла Фрідмана - бізнесмена українського походження, зі значними активами в Росії.

По 5 млрд грн чистого прибутку в 2017 році отримали найбільший гірничо-металургійний комбінат "Арселор міттал Кривий ріг" та Полтавський ГЗК, який належить олігарху Костянтину Жеваго.

ДП "Адміністрація морських портів України" посіло дев'яте місце, отримавши минулого року 4 млрд грн чистого прибутку. Прибутки компанії забезпечують високі ставки портових зборів, що негативно відображається на експортному потенціалі України.

ДЕСЯТЬ НАЙБІЛЬШ ЗБИТКОВИХ КОМПАНІЙ 2017 РОКУ

Найбільший збиток в 2017 році отримав оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" (УТГ). У його фінансовій звітності записано 24,8 млрд грн збитку. Насправді "Укртрансгаз" – прибуткова компанія, яка щороку отримує мільярди від транзиту російського газу та спрямовує їх до державного бюджету.

Водночас, більше половини збитку (14,44 млрд грн валового збитку), який компанія вказала у фінансовій звітності - суто бухгалтерська особливість, оскільки УТГ значно наростила амортизаційні відрахування у зв'язку з тим, що з 2019 року "Газпром" може припинити транзит газу через Україну, і частина потужностей нашої ГТС не буде задіяна.

Також у фінзвітності мова йде про 12,6 млрд грн збитку, який компанія отримала від транспортування газу магістральними газопроводами. Очевидно, сюди ж було включено збиток за послуги балансування ГТС, коли значні обсяги газу були спожиті, однак не оплачені.

"Дніпровський металургійний комбінат" посів друге місце антирейтингу, отримавши 13,2 млрд грн збитку у 2017 році.

Комбінат входить в корпорацію ІСД, яка контролюється російським "Внєшекономбаном". По факту, "Дніпровський металургійний комбінат" перебуває в управлінні "Метінвесту" Ріната Ахметова. Контроль над комбінатом олігарх отримав через борги, які завод ІСД накопичив перед структурами Ахметова за сировину.

Корпорація "Донецьксталь - Металургійний Завод" отримала 8,185 млрд грн збитку. Раніше активи "Донецьксталі" належали російському олігарху Віктору Нусенкісу. Метзавод корпорації знаходиться в окупованому Донецьку.

В 2018 році стало відомо, що Рінат Ахметов викупив у "Донецьксталі" Нусенкіса найбільш ліквідний актив – Шахтоуправління "Покровське". Це найбільший виробник коксівного вугілля в країні.

Підконтрольна групі "Приват" олігарха Ігоря Коломойського та бізнесмену Олександру Ярославському "Укртатнафта" минулого року отримала 2,4 млрд грн збитку. Міноритарна доля в компанії належить НАК "Нафтогаз", який не має впливу на її менеджмент.

"Укртатнафта" управляє єдиним працюючим нафто-переробним заводом в Україні – Кременчуцьким НПЗ, та контролює більше 40% внутрішнього ринку бензинів.

Чому єдиний НПЗ в країні з такою долею ринку працює в збиток? Відповідь криється в особливостях ведення бухгалтерії групою "Приват".

НАЕК "Енергоатом", яка управляє чотирма АЕС та виробляє 55% електроенергії в Україні, отримала 1,3 млрд грн збитку. Збиток отримано через низький тариф на відпуск електроенергії, який встановлює Нацкомісія, що регулює енергетику та комунальні послуги (НКРЕКП).

Водночас, ДТЕК Ахметова, конкурент "Енергоатома", минулого року отримала 4,6 млрд грн чистого прибутку завдяки дії форимули "Роттердам +", яка дозволяє продавати електроенергію компанії за завищеними тарифами.

ОСОБЛИВОСТІ РЕЙТИНГУ

В рейтинг 200 найбільших компаній України, як і в минулі роки, потрапило чимало державних компаній. Їх тут 15 одиниць, а їхній сукупний дохід становив 528 млрд грн.

До рейтингу увійшло 70 компаній українських олігархів. Найбільша кількість – у Ріната Ахметова. Як і минулого року, до 200 найбільших компаній України потрапило 30 його компаній. Переважно це підприємства з "Метінвесту" та ДТЕК Ріната Ахметова.

Їхня сукупна виручка становила майже 450 млрд грн, або 16% від сукупного доходу 200 найбільших компаній України за 2017 рік. Минулого року сукупна виручка підприємств Ахметова, які потрапили до ТОП-200, становила 320 млрд грн.

Більше половини сукупного доходу, який згенерували 200 найбільших компаній України, припало на держкомпанії, Ріната Ахметова та інших олігархів, агрохолдинги та структури міжнародних корпорацій.

Детальніше - на Бізнес-Цензорі

імпорт рейтинг україна економіка бізнес експорт

Знак гривні
Знак гривні