У Міноборони хочуть, щоб уряд з жовтня підвищив зарплату службовцям ЗСУ

Міністерство оборони України має намір збільшити зарплати військовослужбовцям.

Підвищення має відбутися у два етапи – з 1 жовтня 2018 року і з 1 січня 2019 року.

Голова Міноборони Степан Полторак спрямував запит на виділення додаткового фінансування війська прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, повідомляє видання Ukrainian Military Pages.

У листі міністра наголошується, що недостатній рівень зарплат є основною причиною звільнення з лав Збройних сил України після закінчення контракту (36% опитаних).

Так, із січня по червень звільнилися 11 тис. офіцерів і контрактників, які мали військовий досвід, ще 18 тисяч можуть звільнитися до кінця 2018 року.

Фото Марії Бєляєвої

“На початку 2016 року мінімальне грошове забезпечення військових становило 7 тис. грн. У той час це була доволі значна сума, на яку припадало близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати та майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні. Після підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 і 0,89 раза, що призвело до погіршення матеріального становища військовослужбовців і порушення паритету з цивільним населенням”, – констатує генерал армії Полторак.

Міністр нагадав, що грошове забезпечення військових ЗСУ першого року служби становить 7,5 тисяч гривень “чистими” при середній зарплаті по Україні 8,7 тисяч.

Тому йдеться про збільшення з 1 жовтня 2018 року мінімального грошового забезпечення рядовому складу – до 9 тис. грн., офіцерському складу – до 15,3 тис. грн.

Для цього у другому півріччі 2018 року потрібні додаткові гроші у сумі 4,5 млрд.

Відтак Полторак просить главу уряду дати відповідні доручення для врахування потреби під час найближчого доопрацювання показників видатків держбюджету на 2018 рік.

Джерело: "Новинарня".

армія зсу військо

Знак гривні
Знак гривні