Торік зарплати в Україні досягли історичного максимуму. Це довели авторитетні російські економісти

Дослідження Вищої школи економіки "Населення Росії в 2018 році: доходи, витрати і соціальне самопочуття" довели, що Білорусь обігнала Росію за рівнем реальних зарплат. Ба більше: економісти засвідчили, що зарплата в Україні досягла в 2017 році історичного максимуму. Не довіряти розрахункам немає підстав: ВШЕ - єдиний виш на пострадянському просторі, який входить в першу сотню авторитетного шанхайського рейтингу.

Дослідники ВШЕ взяли дані країн колишнього СРСР, Східної Європи, Китаю та Бразилії і подивилися, як змінювалися номінальні середні зарплати в доларовому еквіваленті з 2011 року по 2017 рік.

Наприклад, в 2017 році середня зарплата в Україні становила 273 долари (нижча тільки в Таджикистані та Киргизстані), і з цим показником Україна займала третє місце з кінця у вибірці ВШЕ. Для порівняння: в Росії середня зарплата становила 671 дол, в Білорусі - 422 дол.

Однак ці цифри мало що говорять про якість життя, яке забезпечує така зарплата: ціни, купівельна спроможність умовного долара в Україні і Польщі дуже різні.

Далі економісти ВШЕ визначили курс місцевих валют до долара з урахуванням паритету купівельної спроможності, а потім перерахували зарплати вже з цього курсу.

Вийшла інша картина: українські скромні 273 долари перетворилися на 1070 доларів. Для простоти сприйняття ПКС можна сказати, що людина, яка заробляє в Україні 273 дол, може дозволити собі те ж саме, що працівник в США із зарплатою 1070 дол.

У інших країн, які потрапили в дослідження, вартість життя теж нижча, ніж американська, і їх реальні зарплати сильно підросли.

Однак Україна - один із рекордсменів дешевизни. Якщо за номінальними зарплатами вона була на 15 місці серед 17 країн, то за реальними зарплатами піднялася на чотири сходинки. Виявилося, що в Україні cередньостатистичний робітник живе краще, ніж в Бразилії (927 дол), і заробляє значно більше, ніж в Молдові (788 дол).

Згідно з розрахунками російських економістів, українська реальна зарплата в 2017 році була максимальною за всю історію незалежної України. Єдиним роком, коли реальна зарплата перевищувала 1000 дол, був 2013-й, але тоді сума була на 60 дол меншою.

Можна піти ще далі і порахувати, якою реальна зарплата була в Україні, наприклад, в травні 2018 року.

Середня зарплата в Україні продовжує динамічно зростати, не в останню чергу завдяки черговому адміністративному підвищенню мінімального рівня оплати праці на початку 2018 року на 16,3%.

У травні середня зарплата становила 8725 грн або 334 дол, що на 16,8% більше, ніж в листопаді 2017 року. Ці 334 дол перетворюються по ПКС в 1271 дол з урахуванням поправки на інфляцію в Україні і США за перші п'ять місяців 2018 року.

Суб'єктивно - автор не відчуває в Україні споживчого буму і ейфорії від зростання зарплат. І не він один: більшість українців не вірять цифрам і розрахункам на основі даних Держстату.

Згідно з даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", в червні 2018 року 60% українців вважали, що їхнє фінансове становище за останні шість місяців погіршилося, а для більш ніж половини опитаних низькі зарплати або пенсії - проблема №1.

Чому цифри статистики настільки не збігаються з відчуттями українців, і як перше і друге відрізняються від реальності, детально описано, наприклад, тут.

Якщо коротко, то офіційна українська статистика по зарплатах достовірно показує дані приблизно для однієї третини працівників. Це держсектор (чиновники, бюджетники, держкомпанії), а також великі промислові підприємства і іноземний бізнес, який платить "білі" зарплати.

Держкомстат не дуже добре знає, що відбувається з доходами приблизно 10 млн осіб з числа аграріїв, співробітників середнього і малого бізнесу, які отримують левову частку зарплати в конверті, фізосіб-підприємців та незареєстрованих самозайнятих.

Ймовірно, при зростанні економіки на 2,5-3% зростання реальних зарплат у всій економіці все ж нижче, ніж офіційні 19% за 2017 рік.

Ще одна, ймовірно, навіть більш важлива причина, чому українці не відчувають зарплатного "покращення", - в Україні зарплата займає набагато меншу частку в загальній структурі доходів населення, ніж в сусідніх країнах.

За даними Держстату, доходи українців за 2017 рік склали 2,6 трлн грн, з яких на оплату праці довелося тільки 1,2 трлн або 47%. Наступна, не набагато менша графа в доходах, - пенсії і субсидії: 871 млрд грн або 34%.

Для порівняння: в Росії, яка скуповує на нафтові гроші лояльність пенсіонерів, соціальна допомога становить менше 20% від усіх доходів, в той час як зарплати - 65%. У "напіврадянської" Білорусі оплата праці - це 63% доходів, а соцдопомога - приблизно 24%.

В Україні точно будували ринкову економіку останні 27 років?

Джерело:
"Економічна правда"

економіка зарплати

Знак гривні
Знак гривні