Євросоюз вкладає в Україну найбільше грошей за свою історію

Програма підтримки Євросоюзом України є найбільшою за всю його історію. Про це заявила Фредеріка Могеріні, представниця ЄС з питань закордонних справ на конференції з питань реформ в Україні у Копенгагені.

«13 млрд євро — це найбільший пакет макрофінансової допомоги, який коли-небудь затверджували в ЄС», — заявила Могеріні, яку цитує Громадське ТБ.

Вона повідомила, що Україна провела багато важливих реформ, проте наразі існує велика потреба у проведенні антикорупційних реформ, які б забезпечили верховенство права в Україні.

26 червня Рада ЄС остаточно затвердила 1 мільярд євро макрофінансової допомоги Україні.

Пропозиція про виділення Україні чергового траншу надійшла до парламенту 9 березня, 17 та 23 травня рішення про пакет фіндопомоги розглянули у першому читанні Європарламенту, а 29 травня виділення мільярда євро Києву схвалила рада ЄС.

Гроші, виділені Євросоюзом, мають надійти на рахунок уряду - на відміну від допомоги Міжнародного валютного фонду, яка нараховується Нацбанку України.

Однак, наголосимо, що Євросоюз хоч і виділить Україні мільярд євро допомоги, Україна може й не отримати цих грошей через відмову скасувати мораторій на експорт лісу.

Метою макрофінансової допомоги Євросоюзу є економічна стабілізація України та програма проведення структурних реформ.

Це буде вже третій пакет фінансової допомоги ЄС Києву з 2014 року. Перший транш допомоги ЄС Україні на суму 1,6 мільярда євро надійшов у 2014 році. Другий транш на 1,8 мільярдів євро — у 2015 році.

У квітні міністр фінансів заявляв, що новий транш від ЄС надійде після скасування мораторію на експорт лісу.

Мораторій на експорт лісу-кругляка діє в Україні з 2015 року. Свого часу через відмову його скасування Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 млн євро.

За розрахунками ЄС, новий пакет макрофінансової допомоги разом з коштами, виділеними МВФ, має покрити потреби України на економічну стабілізацію та проведення структурних реформ на найближчі 2-2,5 роки.

Раніше у Національному банку заявили, що Україні потрібні 2 транші МВФ до 2019 року для втримання макроекономічної стабільності.

єс україна

Знак гривні
Знак гривні