Твереза і зла молодь, яка громила ромів - калька з російських неонацистів (ОГЛЯД)

Неонацисти зі зв’язками в Росії та місцеві «патріоти». Хто стоїть за нападами на ромів.

Огляд видання Заборона:

трєзвая і злая

Сама назва Трезвая и злая молодежь походить з цієї "пісні" російської групи

І от уже твереза і зла

У суботу ввечерi, 23 червня, на околиці Львова неонацисти з угрупування «Твереза і зла молодь» напали на табір ромів у лісі. Внаслідок сутичок загинув один ром, ще трьох госпіталізували з ножовими пораненнями, серед них молода жінка і десятирічний хлопчик.

Представники української влади вже висловились про те, що напад у Львові був скерований з Росії. Про це сказали голова СБУ Василь Грицак та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Це вже не перший напад на представників ромської національності. Заборона розповідає, хто робив напади на ромів або закликав до погромів.

Твереза і зла молодь

У суботу ввечерi, 23 червня, на околиці Львова неонацисти з угрупування «Твереза і зла молодь» напали на табір ромів у лісі. Внаслідок сутичок загинув один ром, ще трьох госпіталізували з ножовими пораненнями, серед них молода жінка і десятирічний хлопчик.

Досі ця організація не фігурувала у повідомленнях ЗМІ. У «Молоді» був свій YouTube-канал (зараз він заблокований), який називався Lemberg Jugend (нім. — Львівська Молодь, ймовірно, парафраз з Hitler-Jugend, молодіжної нацистської організації у гітлерівській Німеччині). На ньому можна було знайти відео з назвою «Маленький відео доклад з сафарі на циган», де кілька підлітків переслідують людей ромської національності, та «Твереза і зла молодь на варті свого міста. Вживаєш наркотики? Чекай нас, ми прийдемо в гості», де показаний раптовий напад групи підлітків на кількох хлопців. Також у неонацистів є Telegram-канал, в якому знаходяться мотивуючі фрази та картинки в нацистському дусі. Цей канал з’явився на день народження Гітлера, 20 квітня цього року.

Також відомо, що телеграм-канал «Lemberg Jugend» 23 червня був перейменований на «Misanthropic Division» – це назва міжнародної неонацистської організації. Одним із її лідерів в Україні був Роман Желєзнов – неонацист з Росії, який у 2014-2015 роках входив до складу полку «Азов» та воював на сході країни на українському боці. Він відомий тим, що був прес-секретарем руху «Оккупай Педофіляй» в Росії та входив до складу угрупування БОРН (Боевая организация русских националистов), яку було звинувачено у кількох вбивствах, наприклад, активістки Анастасії Бабурової та юриста Станіслава Маркелова.

За даними ZAXID.NET, як організатора нападу на табір ромів поліція затримала 20-річного львів’янина Андрія Тичку. В 2017 році він закінчив Львівський коледж легкої промисловості, де навчався на механіка швейного обладнання.

Що цікаво, організація використовує таку ж саму символіку, яку використовували російські неонацисти під час «Русского марша» в містах Росії. Наприклад, на сайті тверського угрупування Wotan Jugend викладена фотографія людей, які тримають прапор з написом «Будь трезв», який використовується українською групою «Твереза і зла молодь». Зараз сайт Wotan Jugend не працює, але зберігся скріншот:

Л.О.В.Ц.І.

Наприкінці січня у Львові створили спільноту «Л.О.В.Ц.І.». Її організатор — львів’янка Роксолана Лісовська. За словами дівчини, учасники руху діють виключно в межах законодавства та завдяки своїм діям попередили багато злочинів ромів. За словами одного з учасників цього руху Богдана Сопотуха, ромів небайдужі мешканці Львова (так вони себе називають) ловлять «на живця» — одній особі з їхньої спільноти спеціально вручають напіврозкритий рюкзак із гаманцем, щоб спровокувати крадіжку.

У Фейсбук-спільноті «Л.О.В.Ц.І.» наразі більше 3000 учасників, кожного дня там відбуваються дискусії навколо того, «що робити з ромами». Лісовська неодноразово проводила пресс-конференції у Львові з цього питання. Наприклад, у лютому вона провела захід під назвою "Зростання кількості пограбувань у м. Львові. Ситуація з особами ромської національності, які перебувають у Львові".

С14

21 квітня учасники ультраправої організації С14 розігнали табір ромів на Лисій горі у Києві. Представники С14 повідомили, що вони прибрали майже все сміття, демонтували намети та спалили їх. Також вони погрожували тим, хто жив на Лисій горі. Роми змушені були виїхати додому на Закарпаття.

Національні дружини

7 червня представники організації «Національні дружини» розгромили ромський табір, що знаходився у Голосіївському лісі у Святошинському районі Києва. Перед цим вони оголосили там так звану «толоку». Націоналісти погрожували силою звільнити місце від ромів, якщо ті самі звідти не підуть.

Карпатська Січ

Націоналістичний рух «Карпатська Січ» поки лише піднімає питання щодо місцевих ромів, які, за словами учасників руху, грабують, ґвалтують, нахабно та неадекватно себе поводять. Поки націоналісти цього руку не були помічені за нападами на ромів. Утім, вони одного разу продемонстрували свою агресію: у жовтні 2017 року, коли напали на бар в Ужгороді та погрожували відвідувачам і персоналу.

Тернопіль - Правий сектор

22 травня відбувся напад на табір ромів у селищі Велика Березовиця Тернопільского району. Невідомі прийшли в табір з битами. Врешті поліція затримала 12 осіб, причетних до нападу, та висунула підозру, наприклад, учаснику місцевого Правого сектора Павлу Гривняку.

Львів радикалізм суспільство

Знак гривні
Знак гривні