Як після рейду на нічні клуби у Грузії почався рейв на вулицях (ВІДЕО)

Під парламентом Грузії на вихідних проходив "рейв" після рейдів поліції у нічних клубах. 12 травня під парламентом Грузії почалися протести після обшуків у нічних клубах, внаслідок яких затримали 60 людей.

Обшуки, проведені грузинською поліцією в нічних клубах Тбілісі Bassiani та Cafe Gallery, спровокували заворушення на вулицях міста. Незадоволені городяни попрямували до будівлі парламенту країни на проспекті Руставелі.

Вони зібралися біля будівлі парламенту та скандували «We dance together, we fight together» («Ми танцюємо разом, ми боремося разом»).

Без сутичок з правоохоронцями не обійшлося — поліція затримала 60 людей. Серед них — власники клубу Bassiani Звіад Гелбахіані і Тато Гетія, а також лідер партії «Новий політичний центр – Гірчі» Зураб Джапарідзе і лідер руху «Білий шум» Бека Цикарішвілі. Згодом їх звільнили.

Після цього поліція в Тбілісі знесла намети на площі перед будівлею парламенту, встановлені учасниками акції проти проведення антинаркотичних рейдів. За словами одного з організаторів акції, дії поліції є «провокацією», але «активісти» не чинили правоохоронцям ніякого опору.

Через масові протести прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі провів надзвичайний брифінг, під час якого закликав всі сторони до єдності, а правоохоронні органи — до посилення заходів безпеки.

Вже уночі під парламентом до учасників масових протестів вийшов міністр внутрішніх справ Георгій Гахарія та публічно вибачився.

Гахарія пообіцяв вжити кроків щодо лібералізації наркополітики та розслідувати рейди у нічних клубах.

Перед тисячами людей Гахарія пообіцяв:

* не переслідувати нікого з учасників акції. Також він закликав звертатися до нього у разі певних порушень;

* вжити конкретних заходів щодо лібералізації наркополітики. Зокрема, зранку 14 травня Гахарія проведе зустріч з учасниками акції, де вони мають обговорити цей закон;

* почати розслідування щодо осіб, які провели спецоперацію та затримання у нічних клубах Тбілісі;

«Якщо ми не виконаємо того, що я зараз пообіцяв, то ви в будь-яку мить можете вийти на цю площу протестувати і слухати музику. Ми живемо у вільній країні і безпека громадян — передусім, незалежно від сексуальної орієнтації, релігійних чи політичних переконань», — заявив глава МВС.

Протестувальники дали владі країни час на виконання обіцянок до 19 травня.

За матеріалами Громадського, Радіо Свобода, видання "Заборона"

грузія

Знак гривні
Знак гривні