Відставка прем'єра не допомогла: Протести у Вірменії спалахнули з новою силою (ВІДЕО)

У Вірменії тривають акції протесту, учасники яких вимагають усунення від влади Республіканської партії та призначення опозиційного лідера Нікола Пашиняна прем’єр-міністром.

За ситуацією стежать вірменська й українська служби Радіо Свобода.

Зранку 2 травня демонстранти перекрили транспортне сполучення між столицею країни Єреваном та міжнародним аеропортом «Звартноц». За деякими повідомленнями, співробітники аеропорту також приєдналися до протесту.

Також не працює станція метро «Єритасардакан» («Молодіжна»), перекрита більшість головних транспортних артерій міста.

Після того, як 1 травня республіканська більшість у парламенті проголосувала проти обрання Нікола Пашиняна на посаду прем’єр-міністра, лідер протестного руху закликав громадян Вірменії перекривати і блокувати вулиці, метро, залізницю, аеропорт, міждержавні та міжобласні траси і «взагалі все, що тільки можна перекрити».

Він закликав також до страйків у навчальних закладах, на підприємствах і в держустановах.

Громадян, які вимагали б від активістів розблокувати вулиці, майже не було.

В розмовах із Вірменською службою Радіо Свобода більшість людей висловлювали солідарність із протестувальниками.

Поїзд Гюмрі-Єреван не ходить: протестуючі перекрили залізничні колії. Про це Вірменській службі Радіо Свобода повідомили в прес-службі компанії «Південно-Кавказька залізниця».

Відповідаючи на запитання кореспондента Вірменської служби Радіо Свобода про те, чи вважає він, що все веде до нових виборів прем'єр-міністра через 7 днів, або ситуація може вирішитися раніше, Пашинян сказав: «Де-юре мають відбутися нові вибори прем'єр-міністра, а якщо вибори не відбудуться, відбудуться позачергові парламентські вибори. Знаєте, ми аналізуємо сценарії, в усякому разі, за всіма сценаріями загальнонародний рух не може не перемогти. Бачите, що відбувається: народ, який відчув подих перемоги, не може випустити її зі своїх рук».

На запитання, чи впевнений він у перемозі навіть у разі організації і проведення дострокових парламентських виборів Республіканською партією, Пашинян відповів, що вони готові до будь-якого сценарію і що за будь-якого сценарію у них є план дій.

«Щиро кажу: те, що відбувається в цих кабінетах, залах, це вже несуттєво, істотно те, що колишніх відносин народ-влада у Вірменії більше не буде, не важливо, хто буде при владі – я чи хтось інший, це технічні питання, але старих відносин влада-народ більше немає і не буде. І те, що в цьому процесі беруть участь школярі, є гарантією того, що цього не буде не тільки впродовж 10-20 років, але що цього не буде протягом 100 років, а якщо протягом 100 років цього не буде, ця традиція буде тривати вічно. Тобто, демократичному майбутньому Вірменії ніщо не загрожує, я в цьому переконаний».

Нагадаємо

Двічі екс-президент, а згодом прем'єр Серж Саргсян подав у відставку через протести - але протестувальники заявили, що заміна прем'єра не віце-прем'єра суті не міняє, і продовжують протести.

протести вірменія

Знак гривні
Знак гривні