Ще в одному українському замку обвалилася стіна (ФОТО)

У Поморянському замку XV століття на Львівщині, який є пам’яткою архітектури державного значення, обвалилася стіна східного крила.

"Чи був це сюрприз? Ні! ... Добре, що без людських жертв", - пишуть у спільноті замку.


Кам'янець-Подільська фортеця кілька разів за останні роки обвалювалася (ФОТО)

Обвал стався увечері 12 квітня, - пише Громадське. Як повідомляють у спільноті, це було доволі очікувано, оскільки відшарування фрагменту стіни в тому місці зафіксували ще 15 січня, що свідчило про ризик обвалу.

«Департамент архітектури бив на сполох — на об’єкт виїжджало кілька експертних груп, та було прийнято рішення про влаштування додаткових стабілізаційних конструкцій в даному місці з плановим демонтажем кладки стіни «до живого» та наступним поступовим відтворенням втраченої стіни» — йдеться у повідомленні.

Стіну на час обвалу підтримували дерев’яні конструкції, проте вони не витримали тиску, і кладка посипалася.

За інформацією «Львівської газети», громадські ініціативи понад два роки працюють над тим, щоб врятувати замок. У 2016 році з обласного бюджету на замок виділили 700 тис грн, у 2017 – 800 тис. Цього вистачило на першочергові протиаварійні роботи.

У 2018 році на стабілізаційні роботи у замку виділили 700 тисяч гривень: 500 тисяч гривень із обласного бюджету та 200 тисяч гривень із Золочівського районного. Однак цих коштів не достатньо, щоб повністю укріпити замок і врятувати його від руйнування.

скандал архітектура львівщина історія

Знак гривні
Знак гривні