Як пресингують бізнес. Кількість арештів майна зростає, хоча проваджень менше (ІНФОГРАФІКА)

Як змінились стосунки податківців та силовиків з бізнесом? Гарна новина – за нової влади кількість розслідувань випадків ухилення від сплати податків впала у 2,5 рази. Погана – майно бізнесу арештовують у десятки разів частіше.

Про це пише VoxCheck.

Як порахувати тиск

Гіпотеза цього дослідження звучала так: кількість обшуків та арештів майна – чи не найкраща одиниця виміру тиску на бізнес. Зростає число арештів/обшуків – отже, збільшується тиск на підприємців. Цей підхід має певні вади. Основна – дії правоохоронців можуть бути цілком справедливими стосовно бізнесменів, які порушили закон. Як провести межу між необґрунтованим тиском та розслідуванням злочину?

Одна з відповідей – шляхом порівняння таких даних, як кількість проведених обшуків, кількість судових ухвал щодо вилучення та арешту майна, число скасованих арештів у рамках розслідування економічних злочинів за роками.

VoxCheck пише: "Ми надіслали запити на надання такої інформації до прокуратури, ДФС, НП, СБУ, судової адміністрації. Та попри гучні заяви топ-чиновників про відкритість, держоргани не надали інформації про кількість обшуків, число накладених та скасованих арештів.

Ми передбачали таку реакцію, й тому одразу звузили фокус дослідження до масштабів Києва та однієї з кількох «економічних» статей Кримінального кодексу – ст. 212 КК (ухилення від сплати податків). Такий підхід дозволив реалізувати дослідження самостійно: ми вивчили дані з реєстру судових рішень."

Важливіша не кількість, а динаміка за роками. Кількість ухвал щодо арешту майна в межах розслідувань про ухилення від сплати податків за останні 4 роки зросла майже в 40 разів – з 26 у 2013-му до 993 протягом 11 місяців 2017-го.

Відчутні зміни КПК в частині накладення арештів відбулись у грудні 2015 року: арештоване майно може вважатися предметом, доказом або знаряддям злочину. Ця “поправка” спричинила нову хвилю арештів: у 2016-му кількість задоволених клопотань слідчих про накладення майнового арешту сягнула майже 700. Показовим став 2017-й рік: законодавче поле залишилось незмінним, але відбувся новий стрибок кількості арештів – на 50%.

При цьому кількість проваджень – зменшилася:

Чому арешти майна – це важливий показник? Згідно з аналізом судового реєстру, арешт майна у межах досудових розслідувань за ст. 212 КК триває в середньому 3,5 місяці. Цього часу більш ніж достатньо для нанесення шкоди господарській діяльності компанії.

Скасовані арешти

Кількість скасованих арештів, у тому числі безпідставних арештів на майно юридичних осіб, із року в рік помітно зростає.

Дослідники прочитали й проаналізували зміст 429 ухвал щодо скасування арештів майна, які видали київські суди протягом майже 4 років. Зміст ухвал подеколи безпосередньо вказує на тиск на бізнес з боку правоохоронних органів. Так, у третині випадків (164 ухвали) попередні рішення про арешт майна були визнані необґрунтованими або винесеними внаслідок певних порушень з боку судів чи слідчих органів.

Рішення, які можуть опосередковано свідчити про те, що арешт міг використовуватися, як інструмент тиску:

* арешт виявився необґрунтованим та безпідставним;
* майно тривалий час перебувало під арештом без визнання речовим доказом та повідомлення про підозру його власнику;
* арешт накладався на кошти, яких немає на рахунку;
* слідчий не з`являвся на судові засідання, щоб аргументувати потребу в арешті майна;
* вартість арештованого майна неспіврозмірна збиткам, в яких звинувачують його власника;

Чиї арешти майна скасовувалися найбільше

Як демонструє аналіз судових ухвал про скасування арештів, найчастіше суди скасовували арешти, накладені у справах, які розслідували органи Державної фіскальної служби (57%). Це природньо. Тому що найчастіше кримінальні провадження за ст. 212 КК розслідують органи ДФС, що пильнують за дотриманням податкового законодавства. Разом з тим, як можна бачити на графіку нижче, пильно стежать за цими порушеннями й інші правоохоронні органи – прокуратура, СБУ та поліція.

Отримані дані, звісно, не є беззаперечним доказом тиску на бізнес, але вказують на утворення сприятливого середовища для цього. Арештоване майно надає вигідну «переговорну позицію» недоброчесним слідчим, які бачать у підозрюваних джерело неправомірного збагачення. В Україні відомі випадки, коли представники правоохоронного органу вимагали хабарі за скасування арешту майна.

Висновки

Кількість облікованих кримінальних проваджень за ст. 212 КК (ухилення від сплати податків) суттєво зменшилась – з 822 у 2013-му до 365 за 11 місяців 2017-го. (м.Київ)

Але кількість арештів майна у рамках цих впроваджень зросла у десятки разів – з 26 у 2013-му до 993 за 11 місяців 2017-го.

3,5 місяці в середньому триває арешт. У 75% випадків арешт накладається на кошти та рахунки компанії.

Пояснити зростання тільки змінами у законодавстві неможливо – інструмент «арешту за ухвалою» впровадили у 2012-му, суттєві зміни вносили тільки у грудні 2015-го.

Зміна чисельності юросіб у Києві теж не пояснює тенденцію: на 1 грудня 2017 року в Києві було зареєстровано 275 000 юридичних осіб, що навіть на кілька тисяч менше, ніж у грудні 2013-го.

Вагома частина бізнесу, у якого арештували майно, бореться й перемагає у суді. Кількість ухвал суду про зняття арешту зросла у 15 разів – з 16 у 2013-му до 237 за 11 місяців минулого року.

Арешти майна компаній часто необґрунтовані. Про це свідчить аналіз ухвал суду щодо зняття арешту з майна. За нашими підрахунками, серед скасованих арештів третина виявилась такими, що мали сумнівні підстави для ініціювання.

Комплексний аналіз отриманих даних свідчить, що є непоодинокі випадки використання податковими та правоохоронними органами арешту майна компанії за ухвалою суду як інструмент тиску на бізнес. Кількість цих випадків збільшується.


Детальніше на VoxCheck

інфографіка бізнес податки

Знак гривні
Знак гривні