ОНОВЛЮЄТЬСЯ. Які країни висилають російських дипломатів. Кого висилає Україна (СПИСОК, КАРТА)

Загалом відомо про принаймні 141 дипломата РФ, яких висилають із різних країн світу. Ось карта станом на вечір 27 березня:

клікніть для збільшення

НАТО

Організація НАТО висилає десятьох росіян, приписаних до неї.

Британія

Ще 17 березня Велика Британія вислала 23 російських дипломатів і призупинила дипломатичні контакти з Москвою на високому рівні.

Крім того, Велика Британія видала ордери на арешт майна громадян Росії невідомого походження.

США

Адміністрація президента Сполучених Штатів Дональда Трампа ухвалила рішення про вислання 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного представництва РФ на західному узбережжі США. Про це повідомляє CNN з посиланням на заяву Білого дому.

США висилають 48 дипломатів посольства Росії та ще 12 осіб – з Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. Вони та їхні сім’ї мають сім днів, щоб покинути країну.

“США здійснюють цей крок спільно з нашими союзниками і партнерами по всьому світу у відповідь на використання Росією військового класу хімічної зброї на території Сполученого Королівства”, – заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс.

Як повідомляє npr.org, високопоставлений чиновник повідомив, що консульство РФ в Сіетлі буде закрите, оскільки воно розташоване дуже близько до підводної бази США та місця дислокації основних виробничих потужностей корпорації “Боїнг”.

Канада

Оттава вирішила застосувати заходи стосовно семи росіян у зв’язку з отруєнням колишнього шпигуна Скрипаля та його доньки.

Про це йдеться у заяві глави МЗС Канади Христі Фріланд.

Німеччина

Німеччина планує вислати чотирьох дипломатів РФ у відповідь на отруєння колишнього шпигуна Скрипаля і його доньки у Британії. Про це повідомляє Süddeutsche Zeitung.

Берлін пояснить свій крок солідарністю з Великою Британіїю з одного боку, і браком співпраці з РФ щодо хімічної зброї – з іншого.

Франція

Франція також вирішила видворити чотирьох російських дипломатів. Про це йдеться у заяві глави МЗС ФР Жана-Іва Ле Дріана.

Ле Дріан наголошує, що Франція слідує висновкам саміту ЄС, за якими напад у Солсбері становить загрозу колективній безпеці ЄС та міжнародному праву.

Італія

Італія висилає двох російських дипломатів у відповідь на отруєння Скрипаля. Про це повідомляє The Washington Post.

Нідерланди

Нідерланди висилають з країни двох російських дипломатів. Про це повідомив глава голландського МЗС Стеф Блок.

“Нідерланди, в тісній співпраці з союзниками та партнерами, вирішили видворити двох російських офіцерів розвідки”, – написав Блок у “Твіттері“.

Повідомляється, що визначені росіяни мають виїхати з Нідерландів протягом двох тижнів.

Польща

Варшава вирішила вислати чотирьох дипломатів РФ у відповідь на отруєння в Солсбері. Про це ідеться в заяві МЗС Польщі.

“Відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року, чотири члени дипломатичного персоналу Російської Федерації в Республіці Польща були оголошені персонами нон грата на території Республіки Польща”, – сказано в повідомленні.

Чехія

Чехія висилає трьох співробітників російської розвідки, які працюють під дипломатичним прикриттям, на знак солідарності з Великою Британією.
Про це оголосили прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш та міністр закордонних справ Мартін Стропніцький на спеціальній прес-конференції, повідомляє Aktualne.

“Коли наш союзник просить про допомогу, ми повинні піти йому назустріч”, – сказав Бабіш.

За його словами, спостерігається “більш жорсткий спосіб шпигунства, ніж ми звикли”.

Прем’єр також засудив заяви Москви про те, що Чехія може бути джерелом походження отруйної речовини “Новичок”.

“Росіяни перейшли всі кордони, коли сказали, що “Новичок” може походити з Чехії”, – сказав Бабіш.

Водночас, Чехія таки перевірить цю можливість.

Данія

У відповідь на атаку в Солсбері та з солідарності з Великою Британією Данія висилає двох російських дипломатів.

Про це повідомило агентство AFP з посиланням на міністра закордонних справ країни.

Фінляндія

Фінляндія вишле одного російського дипломата, повідомляє yle.fi.
Відповідне рішення було ухвалене президентом та міністерською комісією з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Литва

Литва вирішила видворити трьох працівників російської розвідки та розширити індивідуальні санкції проти громадян РФ.Про це у “Твіттері” написав глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

“На знак солідарності з Великою Британією через напад у Солсбері Литва прийняла рішення видворити трьох офіцерів російської розвідки, що працюють під дипломатичним прикриттям; внести 21 громадянина до списку Магнітського; заборонити в’їзд до Литви 23 громадянам“, – написав він.

Латвія

Латвія у відповідь на отруєння Скрипаля і його доньки у Британії вирішила видворити одного російського дипломата і розширити “чорний список” нев’їзних росіян.

Про це в “Твіттері” написав глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич.

Естонія

Естонія вирішила вислати одну особу – воєнного аташе Росії. Про це на прес-конференції заявив міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер, інформує Postimees.

Румунія

Румунія прийняла рішення видворити одного російського дипломата.

“У відповідності до Віденської конвенції про дипломатичні відносини МЗС поінформувало посольство РФ у Бухаресті про те, що його дипломата оголошено персоною нон грата і він має залишити територію країни”, – йдеться у заяві МЗС Румунії.

Хорватія

Загреб, за повідомленнями інформагенцій, також прийняв рішення видворити одного російського дипломата.

Угорщина

"На підставі того, що було сказано на засіданні Європейської ради, Угорщина висилає російського дипломата, який також здійснює шпигунську діяльність", — сказав заступник Державного секретаря з питань комунікації Міністерства закордонних справ Угорщини Тамас Менцзер.

Албанія

Тірана, за повідомленнями ЗМІ, видворює двох російських дипломатів.

Іспанія

Уряд Іспанії підтвердив видворення також двох дипломатів РФ відповідно до спільної позиції ЄС.

Австралія

Австралія вишле двох російських дипломатів у зв'язку з отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля і його дочки у Великій Британії.

Про це йдеться в заяві на офіційному сайті прем'єр-міністра країни Малкольма Тернбулла.

Македонія

Міністерство закордонних справ Республіки Македонія заявило, що країна висилає одного російського дипломата у зв'язку з отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочки у Великій Британії.

«МЗС повідомляє, що у тісних консультаціях з нашими союзниками ЄС і НАТО і солідарності з Великою Британією, вирішило вислати одного дипломата РФ в Республіці Македонія згідно зі статтею 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року», — йдеться в повідомленні.

У заяві також наголошується, що використання військової зброї порушує міжнародне право, що позначається на безпеці всіх країн світу.

Норвегія

Як повідомляє The Nordic Рage, МЗС Норвегії також виступило із заявою про вислання співробітника посольства РФ в Осло.

"Норвегія вислала одного дипломата з російського посольства в Осло у відповідь на напад із застосуванням нервово-паралітичної речовини на колишнього російського шпигуна у Великій Британії", — йдеться у повідомленні.

Швеція

Швеція висилає одного російського дипломата, пише TheLocal.se

Ірландія

Ірландія видворить одного російського дипломата через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля у Великій Британії.

Про це повідомляє The Irish Times з посиланням на рішення засідання уряду країни.

Бельгія

Бельгія ухвалила рішення вислати одного російського дипломата через отруєння екс-розвідника РФ Сергія Скрипаля та його доньки у Великій Британії.

Про це повідомляє Lalibre.be з посиланням на заяву прем'єр-міністра країни Шарля Мішеля.

Молдова

Кишенів висилає трьох російських дипломатів, котрі повинні покинути країну протягом 7 днів.

Грузія

Грузія оголосила про висилку російського дипломата на знак солідарності з Великою Британією у справі про отруєння в Солсбері Сергія Скрипаля.

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ країни.

Україна

13 російських дипломатів, яких видворяють з України, є представниками спецслужб РФ.

Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” в понеділок, 26 березня, повідомила речниця Міністерства закордонних справ Мар’яна Беца.

Вона зазначила, що рішення про висилку росіян готувалося Києвом у співпраці з європейськими партнерами.

“Ми ухвалили сьогодні разом з компетентними органами рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з тих небагатьох, хто залишився… Ми отримали докази – усі 13 є представниками російських спецслужб. Найближчим часом відбудеться їхнє видворення з території України”, – розповіла вона.

Ісландський бойкот

Ісландія не висилає дипломатів РФ, але відмовляється від контактів з Москвою.

Рейк’явік вирішив відмовитись від усіх контактів високого рівня з представниками РФ.

Про це йдеться в урядовій заяві, яку цитує ісландське видання Morgunblaðið.

“Усі двосторонні зустрічі з російськими посадовцями, а також високопосадовцями, призупинені на невизначений період. Згідно з цим рішенням, ісландське керівництво не відвідуватиме Росію в рамках чемпіонату світу з футболу, який відбудеться цього літа”, – повідомило міністерство закордонних справ країни.

Відмова вислати

Водночас, австрійський уряд заявив, що не висилатиме російських дипломатів через інцидент з отруєнням у Солсбері, пише DW.

"Ми хочемо бути будівельниками мосту і тримати відкритими канали переговорів із Росією", - заявив канцлер Австрії Себастьян Курц.

Про неготовність висилати росіян на знак солідарності заявили наразі дев'ять країн:

Австрія
Словаччина
Словенія
Люксембург
Португалія
Мальта
Кіпр
Болгарія
Греція

Аналіз "відмовників" від Eu Observer:

Португалія й Люксембург завили, що "чекають на результати комісії", яка займається хімічною зброєю. Люксембург чесно пояснив: у нього в Москві лише два дипломати, і якщо Росія вижене на помсту хоч одного - представництво не зможе функціонувати.

Словаччина та Словенія "чекають, як розвинеться ситуація". При цьому обидві ці країни доволі сильно залежать від російських інвестицій.

Греція й Австрія мають у складі урядів проросійські ультраправі партії.

Мальта торгує паспортами ЄС, продаючи їх багатим росіянам. Кіпр - практично російський офшор.

За матеріалами EU Observer, Новинарні, Громадського, Укрінформу

британія росія скрипаль світ конфлікт

Знак гривні
Знак гривні