Новий закон про українське виноробство дасть мало виноробам, які звикли працювати нелегально. Зате багато - тим, хто п'є вино (ТОЧКА ЗОРУ)

У моєму дописі майбутні виробники і любителі українського вина, знайдуть трохи відповідей на свої запитання - пише ужгородський винороб Олександр Ковач.

Вчора Верховна Рада України прийняла "Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв", який насправді викликав більше запитань, ніж дав відповідей.


Рада ухвалила закон, який примножить і здешевить українське вино (+ІНФОГРАФІКА)

Насамперед хочу трохи остудити тих, хто вже назавтра бачить наші вина на поличках магазинів. Навіть за найбільш сприятливих умов, перше легальне вино з'явиться офіційно в продажу не раніше 1 січня 2019 року. Чому?

Тому що виноробство - це не ковбасне виробництво, виноград маємо тільки один раз на рік. За законом про вино, продаж дозволено з 1 січня наступного за урожаєм року.

Тому, будь ласка наберіться терпіння, ще мінімум 9 місяців потрібно почекати, поки народиться перше легальне вино в Україні від приватних виноробів.

Коротко про новий закон.

Виготовляти дозволяється тільки натуральні сортові або купажні вина з власного винограду.

Додавання спирту суворо заборонено, отже ніяких вермутів, кагорів і т.д. не буде. Максимальна потужність малого виробництва 10000 декалітрів (100 000 л).

Обов’язковий контроль акредитованої лабораторії в процесі всього виробництва. Новий закон дав можливість укласти договір на обслуговування з такою лабораторією, адже власна - то дуже дорого.

Для реєстрації потрібні всього три документи: копія засновницьких документів, документ про оплату ліцензії (780 грн), декларація матеріально-технічного стану. Більш докладно можна почитати в самому законі за посиланням.

Мені приходить багато запитань, і головне, а що далі? Про все по порядку.

1. Чи можна вже сьогодні починати приватним виноробам легалізуватись?

Ні, це не можливо з декількох причин. По перше, закон має підписати Президент України. По друге, за словами Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Южаніної Н.П., до закону ще має бути техніко-юридичне опрацювання. Що це означає? Це означає, що чиновники, які будуть відповідальні за реєстрацію малих виноробів, мають отримати детальні інструкції з втілення в життя даного закону. Закон насправді революційний і ламає біля 140 документів, які вже будуть непотрібні. Думаєте, все буде так просто? Навряд чи, адже наші чиновники вміють ювелірно саботувати будь-яку ініціативу, котра відбирає у них «хлібний» папірець. Попереду ще багато роботи, і піонерам буде нелегко.

Цитата із нового закону:
"IІ. Прикінцеві положення.

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом:
- розробити форму та порядок реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства для малих виробництв виноробної продукції;
- привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
- забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом."

Отже, після підписання Президентом, у чиновників буде два місяці для реального втілення в життя нового закону. Теоретично, можна встигнути пройти реєстрацію до початку виноробного сезону 2018, але подивимось, як воно буде на практиці.

2. Що цей закон дає приватним виноробам?

Чесно? Більшості із них отримає тільки головний біль і проблеми. Чому? Тому що людям, які десятками років працювали нелегально і не сплачували жодних податків, буде реально важко працювати офіційно. Практично всі вони мають інше основне місце роботи, а виноробство для них - лише хобі і додаткове джерело доходів. Для багатьох постане питання, чи потрібна йому легалізація? Адже потрібно буде повністю змінити звичне життя. Легальне виноробство – бізнес, а не хобі, і займатись ним лише у вільний час не вийде.

Сьогодні тільки в Закарпатті таких нелегалів близько сотні, скільки з них легалізується? Максимум 10-15, і це добре! Чому? Тому що виноробством, як і будь яким іншим бізнесом, мають займатись виключно ті люди, які мають відповідну освіту, бажання та гроші для старту. Знаючи ситуацію з середини, можу вас запевнити, що є десятки молодих амбітних людей, які вкладуться у виноробний бізнес, а потенціал Закарпаття я оцінюю в тисячу виноробень.

3. Що цей закон дасть любителям вина?

Головне – вибір, тільки в жорстких конкурентних умовах може народитись якісний продукт!

Як показало життя за 27 років незалежності, жодні регулятивні форми контролю з боку держави не здатні випродукувати якісне вино. Чиновник є найгіршим контролером. Тільки споживач може відділити мухи від котлет, але для цього він повинен мати вибір. І не варто боятись і постійно говорити про контроль якості.

По-перше, навіть низькоякісне вино не є отрутою. Я вже не один раз говорив, що бабці, які торгують влітку молоком на тротуарі, несуть в сотні разів більшу небезпеку для здоровя і життя людей, ніж навіть дуже неякісне вино. Сильнодіючу отруту із вина в Україні зробили чиновники, зарегулювавши цю сферу просто до абсурду, аж на 140 документів. Але на якість вина це вплинуло тільки негативно. Ну і, звісно, все робилось з благими намірами, нібито, щоб захистити споживача. В результаті їхніх дій, в Закарпатті є аж три офіційні виробники вина при потенціалі в тисячу - ось і весь вибір.

Тому ще раз повторюю, не варто боятись неякісного вина, яке нібито рине в продаж. Нічого подібного не станеться, адже саме зараз ми спостерігаємо неймовірну кількість такого «вина» по трасі. З втіленням даного закону в життя, кількість неякісного вина тільки зменшиться.

Чому? Я бачу щонайменше три причини. Перша і головна: у споживача буде вибір, і він навчиться обирати якість! Друга: в жорстких конкурентних умовах, у них виробників неякісного вина просто не залишиться шансів на виживання. І третя: в усіх контролюючих органів з’явиться не тільки законне, але і моральне право вимагати від приватного винороба або легалізуватися, або припиняти діяльність.

Так так, саме моральне право. Я розумію, що для мешканців мегаполісів це звучить трохи дико, але у нас це має значення. Скажу більше, якби раніше наші контролюючі органи задіяли закон на повну, то на сьогодні від виноробства в краї нічого б не залишилось. Адже саме ми, приватні винороби-нелегали, спровокували появу даного закону, всупереч всім зацікавленим, а не завдяки! Хто в темі, той зрозуміє.

Так от, після легалізації я і мої колеги самі будемо контролювати - і вимагати від контролюючих органів- прибрати всіх нелегалів з траси, гірськолижних підйомників, базарів і т.д. Саме для цього майже 11 років тому й була створена ГО «Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття», і в ній залишаться тільки легальні виробники. На офіційному ресурсі завжди можна буде отримати інформацію в режимі он-лайн про кожного члена нашої організації, а також залишити скаргу чи побажання. Також будемо проводити власні дегустаційні конкурси, залучати незалежних експертів та видавати довідники з інформацією для споживача про асортимент та конкурсні оцінки.

Закладаюся, максимум через 5 років на мукачівському фестивалі вина «Червене вино» із 40 учасників – мінімум 30 буде нових, про яких сьогодні ще ніхто не чув і не знає. І це будуть винороби нової формації, не обтяжені «дідівськими методами», і казками про «живе» вино в старій гнилій бочці.

Споживач отримає багатий вибір якісного продукту за конкурентною ціною!

4. Що цей закон дасть державі?

Сьогодні можна почути багато нарікань, що впадуть об'єми продажів у великих виробників вина і, відповідно, знизяться надходження до бюджету. До речі, це і був головний козир для блокування будь яких ініціатив з лібералізації чинного закону про вино. Нічого подібного не станеться! Чому? Тому що основний їхній сегмент продажу - вина в ціновій категорії 40-70 грн. Таких вин у мене ніколи не було і не буде! Так, практично у кожного із великих виробників в останні років пять з'явились преміум-лінійки, що свідчить про збільшення попиту на натуральні вина. Не хочу нікого образити, але то скоріше маркетингові понти, а не бізнес, адже доля продаж цієї лінійки - максимум 5-10%.

Тим не менше, при існуючому ринку легалізація навіть сотні малих виноробів мусить спровокувати невеличкий перерозподіл, і хтось однозначно має втратити. Хто ж це буде, на чий сегмент ми зазіхаємо? Якщо врахувати, що наша цінова категорія десь від 4-х євро, то, звичайно, втратять імпортери вина з Нового Світу та й Європи. Хіба це погано? Ні, валюта залишиться в країні, а гроші, вкладені в українське вино, будуть розвивати наше виноградарство та виноробство. В результаті з'являться тисячі нових маленьких виробництв вина, тисячі нових робочих місць, і, як наслідок, однозначно збільшаться доходи бюджету!

5. Де можна буде продегустувати і придбати вино маленьких виноробів?

Однозначно, не у великих мережах супермаркетів: ми просто не осилимо такі об'єми, та й нам це непотрібно.

На наші вина вже давно зачекались локальні готельно-ресторанні комплекси та бази відпочинку, яких по Україні тисячі. Смішно сказати, але ще донедавна, поки наші два виробники не випустили преміум-лінійки, в Закарпатті, де відпочиває біля мільйона туристів в рік, на всіх рекреаційних курортах пропонували одеське, кримське, молдавське або грузинське вино. І до такого абсурду ситуацію довела саме «дбайлива турбота» українського чиновника про безпеку здоров'я споживача.

Також не залишаться осторонь і мережі винних бутіків: думаю, вони з задоволенням візьмуть на реалізацію якісне українське вино.

Ну і, звичайно, головним місцем реалізації стане власний винний підвал винороба, що ще більше підштовхне розвиток винного туризму в нашому краї, та й загалом у всіх винних регіонах України. І це прекрасно, адже локальні вина найкраще дегустувати в місцях їхнього виробництва.

закон інфографіка агропром реформи

Знак гривні
Знак гривні