Директор НАБУ: в Україні важко знайти людину, яка б відповідала вимогам до антикорупційного судді

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник стверджує, що у законі про Антикорупційний суд завищені вимоги до кандидатів.

Про це Ситник сказав в інтерв’ю Громадському.

«По-перше, у законі явно завищені вимоги до кандидатів в Антикорупційний суд. Якщо прочитати ці вимоги, то я, чесно кажучи, не маю таких знайомих, які могли б відповідати цим вимогам. Тому, очевидно, що ми ризикуємо, що взагалі ніхто не подасться», — сказав Ситник.

За його словами, також у законі не визначено, які будуть повноваження у ради міжнародних експертів, куди увійдуть іноземні юристи та правознавці.

«Друга проблема, щодо якої буде найбільш гаряча дискусія — це порядок добору. Там є рада міжнародних експертів і всі не можуть дійти компромісу, які ж повноваження у них будуть. Це все постійно супроводжується політичними спекуляціями про втручання у державний суверенітет. На мою думку, ніякого втручання тут немає», — сказав директор НАБУ.

Ситник зазначив, що наразі не визначили, скільки суддів має працювати у новоствореному Антикорупційному суді.

«Також сумнівним є те, що в законі не визначена кількість суддів у цьому суді, а це все перекладається на судову адміністрацію. Це може бути елементом тиску на Антикорупційний суд. А якщо такий тиск буде – сенсу створювати цей орган немає», — додав він.

суд законопроект корупція

Знак гривні
Знак гривні