Суд нарешті повернув Гостинний двір державі, але той уже напівзруйнований (ФОТО, ВІДЕО)

Гостинний двір палили, доводили до руйнування, намагалися перетворити на торговельний центр, а 28 лютого нарешті повернули державі. Декілька років тому він постійно був у центрі уваги ЗМІ, настільки завзято пам'ятку від навмисного знищення захищали активісти. Потім справа затихла. І впродовж кількох років будівля просто руйнувалася.

Київський господарський апеляційний суд своїм рішенням остаточно повернув пам'ятку архітектури державі.

"Повернути регіональному відділенню Фонду держмайна по місту Києву державне майно – будівлю, пам'ятку архітектури "Гостинний двір", – постановила суддя Олена Коротун.

Гостинний двір – торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований у 1809 році за проектом швейцарського архітектора Луїджі Руска.

За часів президента-втікача Януковича у 2011 році Кабмін своєю постановою виключив "Гостинний двір" зі списку пам'яток архітектури і таким чином відкрив дорогу до його знищення. А потім люди Януковича фактично захопили компанію "Укрреставрація", у якої "Гостинний двір" був в оренді. Історичну будівлю почали нищити. Там запланували звести торговий центр.

Тоді кияни цілодобово чергували у приміщені, щоб завадити будівництву. Влада почала діяти агресивно. 8 лютого 2013-ого "Гостинний двір" "раптом" спалахнув. Тоді постраждав дах будівлі. Активістів це не зупинило, і вони залишились у будівлі. Тоді забудовник почав штурмувати пам'ятку.

Зрештою, за допомогою "Беркуту" туди зайшли забудовники, все повністю зачистили і почали руйнувати "Гостиний двір". І доруйнували до того стану, в якому він зараз є.

Наприкінці березня 2016 року регіональне відділення ФДМУ у Києві подало до Господарського суду столиці позов про розірвання договору оренди будівлі Гостинного двору «Укрреставрацією» через недотримання умов оренди. Згідно з актом обстеження нерухомості від 10 грудня 2015 року, представники фонду виявили, що на орендованому об’єкті не проводилися жодні будівельні роботи.

Однак 29 вересня 2016 року Господарський суд Києва відмовив в поверненні Гостинного двору в розпорядження держави. У листопаді того ж року столична прокуратура оскаржила в апеляційному порядку рішення Господарського суду Києва.

28 листопада 2017 р. Київрада погодилася безоплатно прийняти у власність міста низку об’єктів міста, зокрема і Гостинний двір.

Реалізація зазначеного рішення дасть змогу владі міста вживати заходів щодо проведення необхідних робіт, спрямованих на збереження цих об’єктів, що відіграють значну роль у суспільному житті киян та гостей міста, та забезпечити належні умови для їх функціонування, а також відпочинку жителів міста. Міська влада планує модернізувати ці об’єкти та використовувати їх винятково за призначенням, йдеться в рішенні.

За матеріалами Уніан та каналу 24

протести скандал корупція архітектура місто київ

Знак гривні
Знак гривні