Суд по держзраді: Янукович ставив на чолі флоту проросійських людей і свідомо здав Крим

Екс-президент Віктор Янукович після приходу до влади провів кадрові чистки в Військово-морських силах: на місце українських офіцерів були поставлені проросійські.

Про це на допиті в Оболонському суді Києва у справі про держзраду Януковича повідомив призначений в перші дні окупації Криму в.о. міністра оборони, колишній командувач ВМС (2006-2010 рр.) Ігор Тенюх.

Водночас, на засіданні суду колишній голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що колишній президент України Віктор Янукович у 2014 році «здав і Україну, і Крим свідомо».

Про це йдеться в матеріалах Радіо Свобода та Ліги

Здача Криму

«Тиск, я переконаний, на нього Російською Федерацією не чинився. Я зацитую один із листів, який мною розсекречений. У цьому листі за моїм підписом, який відправлений генеральному прокурору України 22 січня 2015 року, я доповідав про перші результати розслідувань кримінальних проваджень, у тому числі щодо російського втручання в події під час Революції гідності. На моє переконання, без тодішнього президента таке не могло відбутися», – вказав Наливайченко.

«У січні 2014-го, в грудні 2013-го тричі групи високопоставлених російських офіцерів і генералів ФСБ приїжджають в Україну. Вони не просто так відвідують Україну з дозволу, я переконаний, Януковича. Вони перебувають і працюють на антитерористичному полігоні СБУ поблизу Києва в П’ятихатках, у центральному апараті. Приїжджають ті офіцери і генерали, які в ФСБ Росії відповідають за захист конституційного ладу в Російській Федерації. Тобто, це не працівники міжнародного секретаріату, це ті фахівці, які вже готують на нашій території за зрадництва і президента Януковича, і керівника тодішнього СБУ Якименка російську агресію», – додав Валентин Наливайченко.

Чистки на флоті

"З 2010 року, з приходом до влади Януковича, в першу чергу пішла кадрова зачистка. Починаючи з командувача Військово-морських сил (Тенюха - ред.), після мене через місяць був замінений мій заступник з військ берегової оборони, а це основна бойова компонента, генерал Островський, теж без попередження", - розповів Тенюх в суді.

За його словами, слідом за Островським пішли заміни командирів батальйонів і командирів кораблів. "Проукраїнські офіцери, командири замінювалися на більш лояльних, проросійських офіцерів", - уточнив він.

Тенюх нагадав, що міністри оборони часів Януковича - Лебедєв і Саламатін - значно скоротили чисельність Збройних Сил України.

"Скоротили до 160 тисяч, а в 2012 році Лебедєв сказав, що до кінця 2015 року наші Збройні сили будуть нараховувати 60 тисяч. Такі Збройні Сили можна було зібрати на одному з сучасних стадіонів", - вважає він.

Тенюх стверджує, що в кінцевому результаті такої політики ВМС виявилися повністю укомплектовані вихідцями з Криму: "Я це знаю, спілкувався з офіцерами і говорив, що так робити не можна. У наказовому порядку, під контролем, жодного призовника не залишилося на кораблях, і ВМС були на 100% укомплектовані контрактниками тільки з Севастополя, Сімферополя, жителями Криму. Все готувалося заздалегідь, управлялося з різних напрямків, щоб повністю розвалити центр протидії в Криму - Військово-морські сили".

Держзрада

Оболонський райсуд наприкінці червня 2017 року перейшов до заочного розгляду справи за обвинуваченням у державній зраді екс-президента України Віктора Януковича.

У справі, яку розглядає суд, слідство інкримінує Януковичу три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

кримінал армія крим янукович суд анексія

Знак гривні
Знак гривні