Байден: адміністрація Трампа менше тисне на Україну щодо реформ і подолання корупції

Будучи віце-президентом США, Джо Байден приділяв багато часу підтримці консенсусу з європейськими країнами з питання російських санкцій. Про це Байден заявив, виступаючи у Раді з міжнародних відносин США, - передає Голос Америки.

«Ми проводили дуже багато часу на телефоні, щоб переконатись, що європейські лідери не відійшли від зобов’язань. Вони не хотіли брати участі в цих санкціях стосовно Росії, які мають негативний вплив. Але це треба було зробити», - наголосив Байден.

Він високо оцінив роль Меркель в консолідації позиції Європи з питання санкцій: «Дякувати Богу, Меркель тоді була сильною, щоб приєднатись до нас у цьому рішенні. Неохоче. Бо їй також ці санкції не подобались».

США провадили активну співпрацю з владою в Києві стосовно антикорупційних реформ. «Це завжди працювало в Києві. Я поїхав і сказав: дивіться, якщо ви не будете продовжувати демонструвати прогрес у боротьбі з корупцією, ми не зможемо втримати решту Європи в питанні цих санкцій. І Росія не буде переходити проміжну лінію і окуповувати решту вашої країни з танками. Що вони зроблять, це зруйнують вашу економіку. Вас поховають. І для вас це буде все. І тоді все піде прахом».

Байден висловив сумніви, що теперішня адміністрація в США підтримує такий же рівень тиску на владу в Україні. «Наскільки я знаю, зараз на президентське лідерство в Україні немає тиску, щоб стимулювати його до перетворення Мінська на щось, що можна виконати... Ми рухаємось в цьому напрямку. Але зараз так виглядає, що тиску немає», - зазначив Байден.

Високо оцінивши роботу спеціального представника Державного департаменту з питань України Курта Волкера, Байден все ж висловив сумнів, що той має повноваження чинити справжній тиск на Київ: «Волкер – професіонал. Але Курт, наскільки мені відомо, не володіє повноваженнями чи спроможністю, щоб вийти і сказати: якщо ви не наведете лад, то підете».

Регрес у боротьбі з корупцією

«Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією у Києві, - сказав Байден. - Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. Тож я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив в Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили.

Я пішов на прес-конференцію і сказав: ми вам не даємо мільярда доларів. Вони мені кажуть: Ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть. Я такий: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярда доларів. Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли.

Тож вони зробили деякі дуже важливі необхідні інституційні і кадрові зміни. Але одна з трьох необхідних інституцій зараз відходить назад. Антикорупційний суд. Але вони обіцяли, що цього не станеться», - зазначив розчарований діями України колишній віце-президент США Джозеф Байден.

байден україна корупція трамп

Знак гривні
Знак гривні