Частина людей зі списку обміну відмовляються повертатися в ДНР-ЛНР

Українська сторона передала самоназваній «ЛНР» 75 осіб з 99-ти, які були у списку. Це пояснюється тим, що частина людей відбули покарання та звільнилися, а дехто просто відмовився повертатися.

Самоназваній "ДНР" Україна, замість анонсованих 207-ми, віддає 165 утримуваних. Решта людей теж заявили про небажання повертатися на окуповані території.

Серед звільнених бойовиками "ДНР" — Ігор Козловський, Володимир Фомічов та Олексій Кириченко. Олександра Корінькова та Сергія Глондаря серед звільнених немає.

63-річний український релігієзнавець Ігор Козловський перебував у полоні бойовиків з січня 2016-го року.

Серед звільнених з полону самоназваної «ЛНР» — Владислав Овчаренко, Артем Ахмеров, Валентин Богдан та Едуард Неделяєв.

Нагадаємо, ультраса луганської «Зорі» Владислава Овчаренка засудили до 17 років тюрми, його друг Артем Ахмеров отримав 13 років колонії суворого режиму. Обох хлопців «суд республіки» визнав винними в «шпигунстві на користь України».

З української сторони в організації та супроводі обміну полонених беруть участь представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, а також експерти Мінської гуманітарноі групи, представники СБУ і Міноборони.

Проведення процедури відбувалося на контрольному пункті пропуску «Майорське» на лінії розмежування в районі Горлівки в Донецькій області. Другий етап обміну відбувається на території самоназваної «ДНР», безпосередньо біля міста Горлівка.

За матеріалами Громадського та Новинарні

війна донеччина луганщина герої

Знак гривні
Знак гривні