Нова стратегія Нацбезпеки США. Суперник - Росія, її перші жертви - Грузія й Україна

Президент США Дональд Трамп, виступаючи 18 грудня у Вашингтоні з презентацією нової Стратегії національної безпеки, на початку своєї промови зазначив, що інші держави, для захисту яких воюють американські солдати, повинні компенсувати Вашингтону військові витрати.

В оновленій Стратегії національної безпеки США за підписом Трампа, зокрема, говориться, що Росія й Китай кидають виклик Сполученим Штатам і підривають їхню національну безпеку.

Росія і Китай в новій доктрині названі “ревізіоністськими державами”, які збільшують витрати на оборону і застосовують репресивні заходи до громадянського суспільства. Зокрема, посилюють контроль за поширенням інформації.

Також Білий дім заявив, що Росія втручається у внутрішні політичні справи країн у всьому світі, та визначив Москву як суперника.

“За допомогою модернізованих форм підривної тактики Росія втручається у внутрішні політичні справи країн у всьому світі”, – йдеться у 68-сторінковому документі, де згадано і ймовірне втручання Росії у президентські вибори США в 2016 році.

“Росія використовує інформаційні операції в рамках своїх наступальних кіберзусиль, щоб впливати на громадську думку у всьому світі. Її кампанії впливу поєднують таємні розвідувальні операції, фальшивих онлайн-персонажів разом з державними засобами масової інформації, сторонніми посередниками та платними користувачами соціальних мереж або тролями”, – зазначено у стратегії нацбезпеки США.

Крім того, в документі зазначається, що Кремль хоче послабити авторитет США щодо обов’язків Вашингтону перед європейськими країнами.

“Хоча загроза радянського комунізму відійшла, нові загрози перевіряють нашу волю. Росія використовує підривні заходи, щоб послабити прихильність Америки до Європи, підриває трансатлантичну єдність та ослаблює європейські структури й уряди. Своїми вторгненнями у Грузію та Україну Росія продемонструвала готовність застосувати силу для боротьби із суверенітетом держав регіону. Росія продовжує залякувати сусідів загрозливою поведінкою, зокрема, брязканням ядерною зброєю та подальшим розгортанням наступальних спроможностей”, – йдеться в Стратегії національної безпеки США (стор. 47).

Окрім Росії, загрозами для США визнали Китай, КНДР, Іран і терористичні організації “Ісламська держава” (ІДІЛ) та “Аль-Каїда”.

“Ми вступаємо в нову еру змагання”, – заявив Дональд Трамп.

“Держава без кордонів – це не держава. Держава, не здатна виграти війну, не здатна захистити себе”, – вважає президент США.

“Америка – знову у грі, і Америка має намір виграти”, – додав він.

За словами глави Білого дому, економічне процвітання – головна умова забезпечення національної безпеки.

Новинарня

сша безпека україна росія агресія грузія

Знак гривні
Знак гривні