Світовий Банк відмовився від інвестицій в нафту й газ

Світовий банк (СБ) оголосив про припинення фінансової підтримки геологорозвідки нафтових та газових родовищ після 2019 року через зростання загрози, пов'язаної зі змінами клімату.

Відповідне повідомлення банк розповсюдив на конференції One Planet Summit в Парижі, йдеться на сайті СБ.

Наразі кредити СБ для нафтогазової галузі країн, що розвиваються складають 1-2% від кредитного портфеля, загальний обсяг якого перевищує $280 млрд.

У той же час банк допускає, що у виняткових обставинах він може розглянути можливість кредитування нафтогазових проектів в найбідніших країнах, якщо така підтримка дозволить малозабезпеченим верствам населення отримати доступ до електроенергії.

При цьому, такі проекти не повинні суперечити Паризькій угоді про клімат 2015 року.

Зазначимо, що ініціативу переходу до економіки з меншим ступенем залежності від вуглеводнів вже підтримали 237 компаній, сукупна капіталізація яких перевищує $6,3 трлн.

Нагадаємо, що Всесвітній банк давно дотримується політики скорочення підтримки проектів, які негативно впливають на клімат. Так, у 2010 році СБ перестав кредитувати вугільні ТЕС і пов'язані з ними проекти. До 2020 року 28% кредитування банк збирається спрямувати на протидію змінам клімату.

Крім того, починаючи з наступного року, група Світового банку буде повідомляти про обсяги викидів парникових газів з інвестиційних проектів, які вона фінансує в ключових секторах, таких як енергетика. Результати будуть опубліковані в кінці 2018 року і публікуватимуться щорічно після цього.

За матеріалами Нового часу та Еко-Дії

газ природа екологія майбутнє нафта

Знак гривні
Знак гривні