Депутати можуть підняти ціни на бензин задля олігарха

Якщо парламент підтримає ініційоване групою "Приват" олігарха Коломойського введення мит на імпорт нафтопродуктів, пропорційно зростуть ціни на бензин.

Про це заявив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, - передає Цензор.

За словами експерта, близько 80% нафтопродуктів завозиться в Україну по імпорту.

 "Ініціатива народних депутатів щодо введення мит на імпорт нафтопродуктів буде мати єдиний результат - пропорційне підвищення цін як на імпортне, так і на українське паливо. Будь-який новий податок на імпорт буде вести до подорожчання всього споживаного в країні палива", - зазначив Сергій Куюн.

 Також, за словами експерта, введення мита суперечить зобов'язанням України в рамках Світової організації торгівлі і курсу країни на лібералізацію ринку.

"Введення мита в односторонньому порядку без консультацій з торговими партнерами - Литвою, Польщею, Білоруссю, Болгарією, країнами Чорноморського регіону і т.д. - може привести до кроків у відповідь, які вдарять по українському експорту", - підкреслив Куюн.

Лобістом цієї ініціативи експерти "А-95" вважають групу "Приват" Ігоря Коломойського, яка контролює найбільший нафтопереробний завод "Укртатнафта" (м.Кременчук).

"За десять років управління" Укртатнафтою "група" Приват "не побудувала жодної нової технологічної установки по підвищенню глибини переробки нафти, а на якість Євро-5 перейшла останньою серед найбільших гравців ринку, відставши на кілька років. Замість підвищення своєї конкурентоспроможності шляхом впровадження нових технологій група "Приват" пропонує підняти ціни на нафтопродукти для споживачів ", - підкреслив Куюн.

Разом з тим, як заявила Нафтогазова асоціація України, введення мита на імпорт нафтопродуктів на рівні 5,5%, передбачене оновленої редакції законопроекту №6776-д, призведе до монополізації ринку і зростання цін для кінцевих споживачів.

"Такі нововведення приведуть до спотворення конкуренції, поставлять у нерівні умови імпортерів і вітчизняні нафтопереробні підприємства. Очевидно, що в таких умовах кількість імпортних операцій, які сьогодні складають 70-75% обсягу українського ринку, різко зменшиться або буде зведено до мінімуму, ринок стане монопольним , що, в свою чергу, негайно позначиться на роздрібних цінах для споживача ", - йдеться в заяві об'єднання.

маразм законопроект економіка бізнес автомобілі

Знак гривні
Знак гривні