Росія перетягує на себе розв'язання конфлікту в Сирії

Це при тому, що вона відверто підтримує одну зі сторін і сама відповідальна за багато цивільних жертв.

Сили Ісламської держави у Сирії розгромлено, а опозиція до режиму Асада - зокрема, армія повстанців - ослаблена.

Про це йдеться у статті Громадського

Громадянська війна в Сирії — один з найкривавіших епізодів «арабської весни». Кількість людських жертв уже досягла майже півмільйона осіб, половина населення країни змушена була втекти.

Головною подією листопада 2017 року стала остаточна перемога збройних сил президента Сирії Башара Асада та його союзників над бойовиками «Ісламської держави».

Знищення осередків «Ісламської держави» вирішило лише одну проблему з безлічі тих, що постали перед Сирією. На порядку денному — складні питання політичного врегулювання.

На лідерство в процесі постконфліктного відновлення в Сирії претендують два табори. У першому — прибічники президента Башара Асада, його давні союзники Росія та Іран, а також Туреччина, що долучилася до них.

Другий, не менш впливовий табір — це держави, що гуртуються довкола переважної більшості сирійської опозиції. Йдеться про Саудівську Аравію, Катар, Єгипет і Йорданію. Вони інакше бачать майбутнє Сирії, і без залучення цих країн до процесу мирних переговорів годі й сподіватися на стабільність у Сирії. Ці держави є сунітськими, вони відстоюють концепцію необхідності приходу до влади в Сирії саме сунітів і зменшення впливу шиїтів. Дамаск для них — одна з окупованих іранцями столиць арабського світу, а цьому необхідно покласти край.

Військова підтримка Вашингтоном курдських Сил народної самооборони (СНС), які в жовтні 2017 року визволили Ракку від ісламістів, штовхнула Анкару в обійми Москви. Уже після Саміту «трійки» в Сочі, президент США Дональд Трамп вирішив відновити альянс з турками, заявивши, що припиняє надання військової допомоги сирійським курдам. Але для серйозного впливу на Туреччину, яка дедалі більше орієнтується на Кремль, цього замало.

Кремль, своєю чергою, хоче бути головним гравцем у сирійському питанні.

Російські експертні кола вже встигли наректи саміт у Сочі за участі Путіна, Ердогана та лідера Ірану Хасана Роухані позитивним завершенням циклу «блискучих дипломатичних зусиль Москви в напрямку врегулювання сирійської кризи».

Сочі називають "другою Ялтою".


ДЕТАЛЬНО У СТАТТІ

кремль війна сирія росія

Знак гривні
Знак гривні