Рада Європи розглядає скасування політичних санкцій проти РФ, аби захистити права людини

Рада Європи розглядає питання про скасування політичних санкцій проти Росії, які були накладені через агресію Москви щодо України. Йдеться про санкції 2014-го року - тоді РФ втратила право голосу у Парламентській асамблеї Ради Європи після анексії Криму у 2014 році.

Про це заявив генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд в інтерв'ю Financial Times, - передає Громадське.

Турбйорн Ягланд

Рішення у Раді, за його даними, допускають через побоювання щодо того, що Росія може вийти з цієї організації через обмеження. Це, за його словами, може стати ударом по захисту прав людини в світі.

Зараз Москва вимагає відновлення права голосу на парламентській асамблеї РЄ, яка здійснює контроль за Європейським судом з прав людини, а також дотриманням Конвенції про права людини 1949 року.

«Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму. Справа не в підриві цієї принципової позиції», — уточнив Ягланд, додавши, що представники Ради Європи повинні «в перспективі мати на увазі мандат» організації, який передбачає «захист прав людини в Росії, в Криму і де б то не було на континенті».

«Було б дуже-дуже погано, якби Росія покинула (Раду Європи), тому що конвенція (про права людини 1949 року) і (Європейський) суд важливі для російських громадян», — пояснив Ягланд.

На його думку, «це буде і негативна подія для Європи». «У нас буде Європа без Росії. Це буде великим кроком назад для Європи», — додав він.

Водночас, посол України в Раді Дмитро Кулеба попереджає, що примирення «без будь-якої ціни для Москви означатиме, що ця організація буде дискредитувати себе як в Україні, так і в усьому регіоні».

11 жовтня 2017 року Парламентська Асамблея Ради Європи затвердила резолюцію щодо скасування політичних санкцій з Росії. Пізніше у ПАРЄ повідомили, що можуть обговорити повернення делегації РФ. У ПАРЄ тоді пояснили, що проведення дебатів щодо РФ не означатиме повернення делегації Росії.

санкції росія Європа

Знак гривні
Знак гривні