У Зімбабве старого президента остаточно пішли. До влади прийшов його давній соратник

Колишній віце-президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва присягнув на президентство, чим остаточно завершив 30-річну епоху правління 93-річного Роберта Мугабе.

Церемонія проголошення нового президента країни відбулась на стадіоні у столиці Хараре. Зазначається, що екс-президент Мугабе не прийшов на захід нібито «через втому», - передає Громадське.

Відомий на прізвисько «Крокодил» новопроголошений президент Мнангагва пообіцяв народу дотримуватися Конституції та захистити права усіх громадян.

На всіх урядових і військових посадах Еммерсон Мнангагва був найближчим сподвижником і довіреною особою Роберта Мугабе.

Незважаючи на те, що Мнангагва замінив Мугабе, він асоціюється у багатьох громадян з найгіршими звірствами у 1980-х роках. Його звинувачують в участі у репресіях, однак сам Мнангагва ці звинувачення відкидає. Він звинувачує армію - яка його зараз і поставила.

У ніч на 15 листопада у Зімбабве відбувся військовий переворот. Водночас військові заперечили захоплення влади шляхом перевороту й додали, що помістили Мугабе «під домашній арешт».

Правляча партія Зімбабве висунула Роберту Мугабе ультиматум. Колишні однопартійці вимагали від Мугабе упродовж 24 годин піти у відставку. Але Мугабе заявив, що оголосив про голодування.

Роберта Мугабе усунули з поста голови правлячої партії. На його місце призначили віце-президента Еммерсона Мнангагву, якого Мугабе звільнив на початку листопада.

21 листопада президент Зімбабве оголосив про відставку. Мугабе отримав імунітет від кримінального переслідування і гарантії власної безпеки.

армія африка політика

Знак гривні
Знак гривні