НАТО створює окремий командний центр для протидії кібернападам

У НАТО з'явиться командний центр з протидії кіберзагрозам. Це рішення було ухвалене на зустрічі міністрів оборони країн альянсу в Брюсселі.

Про це пише Громадське.

Як заявив на прес-конференції генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, учасники зустрічі визнали кібератаки частиною бойових дій. Завдання організації — вміти давати відсіч подібним атакам настільки ж ефективно, як захищатися від звичайного нападу, зазначив він.

Де саме буде розташований новий центр, Йенс Столтенберг не уточнив, зазначивши лише, що він буде вписаний в уже існуючу структуру НАТО.

Інший представник альянсу повідомив, що не йдеться про створення окремого штабу для боротьби з кібератаками, проте військові структури організації «мають отримати можливості, щоб ефективно протистояти кіберзагрозам».

Йенс Столтенберг пояснив необхідність створення командного центру випадками комп'ютерних атак — і в тому числі наслідками вірусу WannaCry. Чиновник зазначив також, що останнім часом багато країн НАТО скаржилися на хакерські атаки з боку Росії, але підкреслив, що всі дії альянсу в сфері боротьби з кіберзагрозами мають оборонний характер і не спрямовані проти будь-якої конкретної країни.

Нагадаємо, що 12 травня новий вірус із вимогою викупу вразив десятки тисяч комп’ютерів у різних країнах. Найбільше таких випадків виявлено в Росії, Україні і Тайвані.

Зокрема, подібної атаки зазнали лікарні Британії, іспанська компанія Telefonica, в Росії подібний вірус вразив внутрішню комп'ютерну систему МВС, а також компанію «Мегафон».

Пізніше видання The Telegraph повідомило, що хакери, вірусна атака яких заблокувала файли, ймовірно, пов’язані з Росією.

Також повідомлялося, що спеціаліст з Британії випадково призупинив новий вірус з вимогою викупу. Однак згодом з'явилася інформація, що у WannaCry з'явилася оновлена версія.

інтернет путін безпека НАТО

Знак гривні
Знак гривні