Рада скасувала ПДВ для іноземних знімальних груп та на українське кіно до 2023 року

Це той крок, який дозволить вивести нашу кіноіндустрію на новий рівень. Верховна Рада ухвалила законопроект №3238-д «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо державної підтримки кінематографа в Україні».

На пленарному засіданні у вівторок проект з третьої спроби підтримали 228 народних депутатів, - передає Громадське телебачення.

Автори документу пропонують, зокрема, внести зміни до Перехідних положень Податкового кодексу, передбачивши до 1 січня 2023 року звільнення від податку на додану вартість (ПДВ) операції з постачання національних фільмів, визначених законом «Про кінематограф», а також постачання робіт і послуг з виробництва національних фільмів.

Наразі редакція перехідних положень Податкового кодексу передбачає, що звільнення від ПДВ діяло до 1 січня 2016 року.

Крім того, пропонується до 1 січня 2023 року звільнити від ПДВ послуги з демонстрації, розповсюдження національних та іноземних фільмів, озвучених державною мовою на території України.

Крім цього, пропонується внести зміни до Податкового кодексу в частині визначення небенефіціарного власника для врегулювання особливості роботи в сфері кінематографу.

Парламент також пропонує не вважати додатковим благом платника податку виплачену суб'єктам кінематографа вартість товарів і послуг, а саме — проїзд, проживання, харчування, страхування, навчання, пов'язані з виробництвом аудіовізуального продукту суб'єктами кінематографа України.

Рада також підтримала супутній законопроект про внесення змін до Митного кодексу щодо державної підтримки кінематографа в Україні № 3239-д.

Цей законопроект також з третьої спроби підтримали 228 народних депутатів.

Законом пропонується до 1 січня 2023 року звільнити від митних зборів при ввезенні в Україну товарів, які входять до складу національної кінематографічної спадщини, а також товарів, призначених для використання в кінематографічній діяльності.

Йдеться про кіноплівку, апаратуру для радіомовлення, кінокамери та кінопроектори тощо.

Нагадаємо, у квітні президент Петро Порошенко підписав закон про державну підтримку українського кінематографу. Законом передбачене створення сприятливих умов для розвитку кіновиробництва в Україні.

Також читайте нашу статтю: Кінобум. В Україні почали знімати нормальні фільми. Як це вдалося

закон Рада кіно податки

Знак гривні
Знак гривні