Росія ветувала подальше розслідування ООН хімічних атак у Сирії

Російська делегація наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка передбачала продовження мандата місії ООН і Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) з розслідування атак із застосуванням хімічної зброї в Сирії.

Про це повідомляє Reuters, - передає Громадське.

Основним автором заблокованого проекту резолюції були Сполучені Штати. На підтримку резолюції виступили 11 країн, що входять до Радбезу, у тому числі троє постійних членів — США, Франція та Велика Британія. Китай при голосуванні утримався, Болівія підтримала позицію Росії і проголосувала проти.

Перед голосуванням російські дипломати звернулися до Ради Безпеки з проханням відкласти розгляд резолюції. Однак їхнє прохання не було задоволене.

Резолюція повинна була продовжити мандат місії ООН і ОЗХЗ, яка займається розслідуванням хімічних атак у Сирії, в тому числі атаки в Хан-Шейхуні в Ідлібі у квітні 2017-го року. Поточний мандат закінчується в листопаді.

У Держдепартаменті США заявили, що «дуже розчаровані» таким рішенням Росії.

«Ми розчаровані, ми дуже розчаровані тим, що Росія поставила свої політичні міркування вище сирійців, які були так жорстоко вбиті», — заявила глава прес-служби Держдепу США Хезер Нойєрт.

Нагадаємо, 4 квітня у місті Хан-Шейхун в утримуваному повстанцями районі Ідліб на півночі Сирії близько 60 мирних мешканців загинули від отруєння газом.

Рада Безпеки ООН провела за ініціативою Франції засідання через імовірну хімічну атаку в сирійській провінції Ідліб. У підсумку голосування не відбулось, а США пообіцяли вжити «власних заходів».

Також повідомлялося, що результати розтину жертв отруєння у сирійській провінції Ідліб підтвердили те, що проти них була використана хімічна зброя.

кримінал оон росія сирія війна

Знак гривні
Знак гривні