Що зміна влади в Чехії значить для України?

Зовнішня політика Чехії по відношенню до України після минулих виборів не повинна змінитися, але це може статися після січня 2018 року.

Про це розповіли «Апострофу» чеські журналісти і експерти.

Бабіш - олігарх і популіст, переможець виборів у Чехії

Кореспондент міжнародного відділу щоденної газети Hospodářské noviny Ондржей Соукуп в коментарі «Апострофу» пояснив, що зараз зміни в чеській політиці не повинні торкнутися України.

«Мені здається, що зовнішня політика Чехії, в тому числі по Україні, після обрання (олігарха Андрія – ред.) Бабіша прем’єром ніяк не зміниться. Йому самому зовнішня політика очевидно нецікава, можливо, за винятком євродотацій для його агрохолдингу. Серед чеських політиків в принципі є консенсус, що стосовно Росії потрібно дотримуватися єдності в рамках ЄС», – підкреслив Соукуп.

Хоча зараз радикальних змін у чеській зовнішній політиці очікувати не варто, вони можуть відбутися після виборів в січні 2018. На цьому наголосила чеська україністка, експерт аналітичного центру Evropské hodnoty («Європейські цінності») Ленка Віхова.

«Якщо переможе (президент Чехії Мілош – ред.) Земан, то, думаю, Чехія слідом за Угорщиною і Польщею намагатиметься торкнутися політичного дна. Якщо переможе менш проросійський кандидат – буде якась рівновага», – сказала вона.

Нагадаємо, на парламентських виборах в Чехії впевнено перемогла партія ANO 2011 скандального популіста і олігарха Андрія Бабіша, в той час як проєвропейська соціал-демократична партія влади розгромно програла, набравши всього 7,5% голосів виборців.

Керівник партії ANO, що здобула переконливу перемогу на виборах в Чехії, заявив, що не вестиме переговорів про формування уряду з проросійськими партіями, які також опинилися серед лідерів перегонів.

Про це повідомляє iDnes, цитуючи промову лідера ANO Андрія Бабіша.
Необхідно зауважити, що iDnes є частиною медіахолдингу Бабіша.

Бабіш виключає блокування з комуністами та ультраправою партією SPD.
Як відомо, SPD (отримала 10.64%) та компартія (7.76%) є відкрито проросійськими політичними силами. Коаліція за їхньою участю несла загрозу утворення проросійського уряду.

"Ми – партія для всіх, але ми – проєвропейська партія", - наголосив лідер партії-переможця, що формуватиме уряд Чехії. Він додатково наголосив, що не варто очікувати створення проросійського уряду, попросивши "перестати боятися, що Чеська республіка поверне на Схід".

Як повідомлялося раніше, нині правлячі в Чехії соціал-демократи отримали сенсаційно низький результат на виборах

вибори україна чехія

Знак гривні
Знак гривні