Україна: референдум про незалежність Каталонії від Іспанії є нелегітимним

У Міністерстві закордонних справ України вважають нелегітимним референдум про незалежність Каталонії і переконані, що Іспанії вдасться демократичним шляхом вирішити внутрішньополітичні проблеми. Про це повідомила речник відомства Мар'яна Беца.

"Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 поточного року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави", - йдеться у відповіді речника МЗС.

Беца також зазначила, що Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни.

"Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії у світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які в свій час зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом до членства в НАТО і ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя", - додала речник МЗС.

Вона також підкреслила, що Україна виступає за безумовну повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основних принципів і норм міжнародного права.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність, який центральна влада вважала незаконним і перешкоджала його проведенню. Правоохоронці блокували виборчі дільниці, однак лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону вдалося проголосувати. Згодом поліція влаштувала стрілянину гумовими кулями, постраждали, за останніми даними, 893 особи.

іспанія референдум

Знак гривні
Знак гривні