Вибухи в Калинівці: скільки втрачено, і як вдалося запобігти катастрофі

Вибухи в Калинівці повністю припинилися. Про це повідомляють джерела Цензора на 48-му арсеналі, пише журналіст видання Юрій Бутусов.

Після завершення робіт з гасіння перейдуть до розмінування території від боєприпасів, що розлетілися. Біля Калинівки збираються сапери з різних військових частин.

Після цього мають точно оцінити збитки. За повідомленням міністра оборони Степана Полторака, на базі зберігалося щонайменше 68 тисяч тонн боєприпасів. Наразі є інформація, що вибухи знищили близько 30% майданчиків зберігання боєприпасів.

Юрій Бутусов нагадує, що під час вибуху арсеналу у Балаклії було знищено близько 90% боєприпасів. За його словами, на відміну від катастрофи у Балаклії, на 48-му арсеналі військові вжили заходів, які дали кращі результати і дозволили багато що врятувати.

Військові розповідають, що цьому сприяла низка факторів. Зокрема, розташування майданчиків зберігання на більших відстанях один від одного. Майданчики знаходилися у лісі - тож дерева прийняли на себе величезну частину розльотів. Крім того, частину боєприпасів вивезли з арсеналу. Також запобігти гіршим наслідкам допомогло застосування пожежних танків.

Бутусов зазначає, що навколишнім селам пощастило, що вибухи не торкнулися майданчиків зберігання 220-мм ракет РСЗО “Ураган” та 152-мм гаубичних снарядів.

Він зазначає, що збитки на порядок нижчі, ніж у Балаклії. Тим не менш, вони суттєві: знищено багато майданчиків зберігання 122-мм ракет РСЗО “Град”, 122-мм гаубичних снарядів, 125-мм танкових снарядів. Частина цих боєприпасів підлягала знищенню та утилізації, утім більша частина таки була придатна до застосування.

Журналіст повідомляє, що були великі проблеми з охороною величезного арсеналу, розміщеного в лісі - там навіть був відсутній паркан. На арсеналі були відсутні системи безпеки та раннього сповіщення - хоч усе це й було передбачено завданнями державних комісій, та командування з ними не впоралося.

Втім, за словами Бутусова, здійснені за останні чотири роки особовим складом та управлінням із забезпечення живучості арсеналів і баз ГШ ЗСУ заходи із розосередження боєприпасів дозволили запобігти розльоту ракет на далекі відстані і повному знищенню арсеналу.

Журналіст підкреслює, що не можна нехтувати розслідуванням і покаранням винних. І додає, що в Україні є й інші склади боєприпасів поблизу населених пунктів, які слід охороняти значно більш ретельно, ніж Калинівку.

армія зброя

Знак гривні
Знак гривні