Навіть у США з 19 століття ліси не приватизують, а у нас хочуть приватизувати (ІНФОГРАФІКА)

"Навіть Макс Нефьодов, один з найбільш адекватних представників нашої влади щиро радіє і називає перемогою рішення Уряду... передати в концесію. Тобто передати ліси в приватне управління", - пише еколог Петро Тєстов, який зараз вивчає лісові господарства США.

приватний ліс - шлях у нікуди

56% лісів США перебуває у приватній власності, але більшість цих лісів зосереджена на сході, де їх приватизували ще до 19 століття - а на заході переважають вже державні ліси. Чому?

Бо західне узбережжя США освоювалось на століття пізніше за східне, і вже в 1891 році Уряд США зрозумів, що ліси це - національне багатство і створив систему National Forest. Тим самим зупинивши передачу лісів в приватну власність.

Еколог підкреслює: національні парки та інші природоохоронні території - це інша категорія земель. Мова йде саме про аналоги наших лісгоспів.

Після того ніхто вже і не думав, аби далі передавати комусь державні ліси. А в 70-80 роках 20-ого століття відбулась повна переорієнтація лісового господарства США з заготівлі деревини на збереження лісів, розвиток рекреації та забезпечення екосистемних послуг.

Чому? Бо американці вміють рахувати. І розуміють, що екосистемні послуги, які надають ліси, більш важливі ніж кошти від реалізації деревини.

Звісно, там проводяться і рубки. Переважно з метою забезпечити деревиною та робочими місцями місцеве населення та переформувати похідні вторинні ліси в наближені до природніх. Але отримують від рубок американські лісники менше коштів, ніж від туризму!

Зараз федеральний уряд витрачає значні кошти на діалог з власниками приватних лісів, аби вони почали вести лісове господарство більш ощадливо.

А от наш Уряд продовжує повторювати помилки 100-річної давності, ігноруючи природоохоронні аспекти і намагаючись максимально експлуатувати природні ресурси. Що в найближчій перспективі обов'язково "аукнеться", і на виправлення старих помилок та відновлення природи треба буде витрачати значні кошти.

"Зараз на дворі 21 століття. І "ресурсний" шлях розвитку - це шлях в минуле!" - підкреслює експерт.

Більше про проблему вирубок лісу в Україні читайте тут

законопроект екологія сша аналітика ліс опініон досвід

Знак гривні
Знак гривні