Макрон розповів, що думає про Путіна (ЦИТАТИ)

З вчорашнього програмного зовнішньополітичного інтерв'ю Емманюеля Макрона для восьми європейських газет.

Переклада Надія Коваль.

"Я поважаю Владіміра Путіна. У мене з ним була конструктивна бесіда. У нас є справжні незгоди, зокрема щодо України, однак він також побачив і мою позицію.

Я довго з ним розмовляв віч-на-віч про міжнародні сюжети, а також про захист НУО та свобод в його країні.

Те що я сказав на прес-конференції, не було для нього відкриттям. Такою є моя лінія.

Висловлювати позицію дуже твердо усім моїм партнерам, але спочатку проговорити її в чотири ока. Сьогодні у нас з Владіміром Путіним є український сюжет, який ми продовжимо відслідковувати в рамках Мінського процесу та Нормандського формату.

Ми матимемо перед зустріччю Великої Двадцядки на початку липня в Гамбургу зустріч у цьому форматі з Україною та Німеччиною".

"Коли я говорю про відвертий діалог з Владіміром Путіним, я не кажу, що він чудодійний. Якими мотивами керується Владімір Путін?

Відновити уявну російську міць, щоб утримати свою країну. Росія сама є жертвою тероризму. У неї самої на кордонах є повстання і насильницькі релігійні ідентичності, які загрожують цій країні. Це його провідна нитка, в тому числі в Сирії.

Я не вірю в непорушність його дружби з Башаром аль-Асадом. У нього дві проблеми: боротися з тероризмом та уникнути failed state. Саме тому у сирійському питанні [між нами] спостерігається конвергенція.

Довгий час ми впиралися в особу Башара аль_Асада. Але Башар не є нашим ворогом, це ворог сирійського народу. Мета Владіміра Путіна - відновити Велику Росію, оскільки на його думку це умова виживання його країни. Чи він прагне нашого послаблення чи нашого зникнення?

Я в це не вірю. Владімір Путін має своє бачення світу. Він вважає, що Сирія для нього є фундаментальним питанням сусідства.

Що можна з цим зробити? Намагатися співпрацювати в Сирії, щоб боротися проти тероризму і досягти справжнього виходу з кризи. Я думаю, що це здійсненно.

Я продовжу бути дуже вимогливим співпрозмовником у питанні індивідуальних свобод та фундаментальних прав.

Безперечно, у нас з обов'язок: захищати Європу і її союзників в регіоні. В цьому ми не повинні йти на жодні поступки".

макрон путін

Знак гривні
Знак гривні