Трамп безуспішно намагався зняти санкції з Росії - а тепер запровадив нові

Адміністрація президента США Дональда Трампа в перші тижні після його інавгурації в односторонньому порядку намагалася розробити проект зняття санкцій з Росії та повернути Росії дипломатичні дачі в Нью-Йорку і Меріленді, відібрані останніми рішеннями кабінету Обами.

Про це повідомляє Yahoo з посиланням на кількох колишніх співробітників Держдепартаменту.

Це не вдалося через протидію всередині США.

Натомість, 1 червня Вашингтон запровадив нові санкції – проти “Незалежної нафтогазової компанії”, що належить колишньому главі “Роснефти” Едуарду Худайнатову, її дочірньої компанії “ННК-Приморськнафтопродукт”, а також Ardis-Bearings LLC і її глави Ігоря Мічуріна. Їх звинуватили у зв’язках із владою КНДР.

За словами джерел, представники адміністрації Трампа майже відразу після його вступу на посаду доручили Держдепартаменту розробити проект щодо зняття економічних обмежень і поверненню Росії дипломатичних дач в Нью-Йорку і Меріленді.

Білий дім серйозно розглядав варіант одностороннього зняття санкцій,
– заявив виданню Ден Фрід, який ще до кінця лютого 2017 займав посаду координатора санкційної політики в Держдепартаменті.

За його словами, в перші тижні після приходу до влади Трампа він отримав кілька "панічних" дзвінків від чиновників, які повідомили, що їм було доручено розробити проект щодо скасування обмежень щодо Росії.

У відповідь на це деякі представники Держдепартаменту почали закликати лідерів Конгресу прийняти законопроект, який би заблокував можливість зняття санкцій.

Ще один представник адміністрації Барака Обами Том Маліновський, розповів виданню, що він також брав участь в лобістських зусиллях, щоб протидіяти планам Трампа.

Це була б виграшна з усіх боків ситуація для Москви,
– наголосив колишній помічник держсекретаря з прав людини.

Як результат, 7 лютого сенатори Бен Кардін і Ліндсі Грем представили законопроект, який забороняє Білому дому знімати з Росії санкції без узгодження з Конгресом.

За словами Малиновського, після відставки радника Трампа з національної безпеки Майкла Флінна повернення до питання зняття санкцій викликало б “політичну бурю”.
Флінн залишив свій пост на тлі скандалу, викликаного його грудневими кулуарними переговорами з російським послом в США Сергієм Кисляком.

Представник Білого дому заявив Yahoo, що адміністрація Трампа “продовжує вивчати всі санкції”, і це “стосується не тільки Росії”.

Напередодні газета The Washington Post повідомила про намір влади США повернути Росії дипломатичні дачі в Нью-Йорку і Меріленді. Вони були заблоковані в кінці грудня адміністрацією Барака Обами, який назвав цей крок відповіддю на втручання Росії в президентські вибори в США. Крім цього Обама ввів санкції щодо російських спецслужб і вислав кілька десятків дипломатів.

США запровадили санкції проти Росії в 2014 році через незаконну окупацію й анексію Криму та агресію на Донбасі. Обмеження були введені щодо багатьох фізичних і юридичних осіб, включаючи банки з державною участю.
Трамп під час передвиборної кампанії заявляв про плани поліпшити відносини з Росією заради боротьби з тероризмом.

27 січня ЗМІ повідомили, що Трамп готує указ про пом’якшення санкцій проти Росії. Радник президента США Келліенн Конвей підтвердила, що в новій адміністрації обговорюють послаблення санкцій проти РФ.
Сам Доналтд Трамп після цього витоку інформації заявив, що говорити про скасування санкцій проти Росії зарано.

Український текст - за матеріалами 24 та Новинарні

скандал сша росія трамп санкції

Знак гривні
Знак гривні