Макрон переміг: Я захищатиму Європу (ПРОМОВА)

З покірністю й рішучістю, привітавши суперницю Ле Пен та обіцяючи захистити її виборців, віддавши шану президенту Олланду, переможець французьких виборів Еммануель Макрон виголосив промову. Майбутній президент Франції пообіцяв захищати Європу, європейську цивілізацію, відновити довіру, оживити політику, та закликав любити Францію. Громадське публікує пряму мову.

«Дорогі співвітчизники! Після тривалого демократичного протистояння ви віддали свою довіру мені, тож я хочу вам подякувати. Це величезна честь і благоговійна відповідальність. Жодних заготовок. Просто дякую. Від щирого серця. Моя вдячність для кожного з вас – тих, хто віддав мені свій голос. Я намагатимуся зробити все, щоб вас не підвести.

Але зараз я маю говорити до всіх громадян Франції, незалежно від того, який був ваш вибір. Стільки труднощів послаблювали нас так довго! Це й економічні проблеми, соціальні, а також моральна слабкість.

І я хочу привітати свою суперницю – мадам Ле Пен. Я знаю, чому люди голосували за радикальну партію. Я розумію обурення, злість, сумніви, які ви висловили. Моя відповідальність стосується і вас. Я маю зробити так, щоб солідарність працювала, а найслабші були захищені, упевнитися, що я в абсолютно рішучий спосіб гарантуватиму вашу безпеку. А отже – єдність в країні. Тому що за кожним словом, яке я зараз вимовив, бачу обличчя людей — жінок, дітей, батьків, тих, чиї долі вирішуються.

Саме тому я звертаюся до кожного з вас і до всіх вас разом – народу Франції. Ми маємо виконувати свій обов’язок перед країною. Ми успадкували грандіозну історію, послали головний гуманістичний сигнал за межі країни, всьому світу. І ми також повинні передати його нашим дітям. Ще важливіше – ми мусимо передати його в майбутнє, додаючи йому руху, життя.

Я буду захищати Францію. Її образ. І також я беру на себе зобов’язання захищати Європу, ту спільноту, яку населення нашого континенту створило!

На кону — наша цивілізація, наш спосіб життя: бути вільними, довести, що наші надії і цінності не марні. Я маю зробити так, щоб і далі був міцний зв’язок між Європою і людьми, з яких вона складається, між Європою та її громадянами.

Від вашого імені я звертаюся до всього світу, і шлю братні вітання усім народам!

Французькі лідери будуть дбати про мир, про баланс сили, про міжнародну співпрацю, повагу до всіх зобов’язань, взятих у боротьбі з глобальним потеплінням. Я кажу кожному, що Франція буде стояти в авангарді боротьби з тероризмом і вдома, і за межами країни, настільки довго, скільки триватиме ця битва.

Дорогі громадяни, нова сторінка дуже довгої історії починається сьогодні. Я хочу, щоб це була сторінка надії і повернення довіри. Ми маємо відновити наше політичне життя, починаючи від завтра.

Ми повинні оновити нашу політику, починаючи з плюралізму, оживити демократію! Це має бути моя перша місія. Ніщо мене не зупинить. Звісно, на основі поваги. Бо зі шкіл, з роботи, з культури починається побудова кращого життя.

Це звернення до всіх французьких жінок і чоловіків.

Я також хочу віддати шану президенту Олланду за ті 5 років, які він працював для нашої країни. І моя відповідальність в тому, щоб вгамувати страхи, щоб ми знову стали оптимістами і віднайшли дух змагання, який є в основі французького генія.

Моя відповідальність — об’єднати всіх жінок і чоловік, які стоять перед викликом. Але деякі з цих викликів можуть стати шансами. Як от, скажімо, цифрові технології, чи оновлення Європи. Деякі ж виклики справді є загрозами. І я буду боротися проти того, що нас розділяє та сіє розбрат. Тільки у такий спосіб ми можемо віддати кожному – і у вашому професійному та сімейному життю – ті можливості, які вам завинила Франція.

Любімо Францію! Починаючи з сьогоднішньої ночі. І у наступні роки з покірністю, відданістю й рішучістю я служитиму Франції від вашого імені. Хай живе Республіка! Хай живе Франція!»

ле пен вибори франція макрон

Знак гривні
Знак гривні