Одеська міськрада Труханова заново комунізувала вулиці, в місті перед 1-2 травня багато СБУ та Нацгвардії (ВІДЕО)

В міськраді Одеси запевняють, що зворотне перейменування раніше декомунізованих вулиць не суперечить закону про декомунізацію.

Управління Служби безпеки України в Одеській області звернулося до мера Одеси Геннадія Труханова з вимогою скасувати прийняте 26 квітня Одеською міською радою рішення про скасування перейменування низки вулиць та провулків обласного центру в рамках декомунізації.

В СБУ вважають, що рішення депутатів міськради може призвести до загострення соціально-політичної ситуації.

Напередодні 2 травня Одеса стягнула Нацгвардію та СБУ. На Куликовому полі вишикувалися місцеві поліцейські та спецпризначенці, днями у місто приїдуть і додаткові сили – СБУ та Нацгвардія.

Точну кількість правоохоронців, котрі працюватимуть 2 травня, не озвучують. Жодних офіційних жалобних заходів у цей день в Одесі не заплановано, люди зможуть самі прийти на площу, принести квіти та вшанувати пам’ять загиблих у будинку профспілок.

Нагадаємо, Одеська міська рада повернула назви радянської епохи низці вулиць, які були перейменовані у рамках декомунізації за розпорядженням колишнього голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі.

Йдеться про колишні вулиці Валентини Терешкової (була перейменована на Героїв Крут), Маршала Жукова (раніше отримала назву Небесної Сотні), а також - Бєлінського, Бабушкіна, Бірюкова, Гончарова, Обнорського, Бадаєва, Богданова. Наголошується, що ці вулиці не підпадають під дію закону про декомунізацію.

Згідно з рішенням, ще деякі вулиці отримають нові назви. При цьому проекти рішення з новими назвами вулиць нікому (включаючи депутатів) не видали.

16 грудня 2016 року в Одесі перед слуханнями про перейменування вулиць сталася сутичка активістів з поліцією із застосуванням сльозогінного газу.

За матеріалами Уніан, 112 каналу, ICTV

закон конфлікт одеса декомунізація

Знак гривні
Знак гривні