Як російський олігарх організовував антиукраїнські акції в Чехії, Угорщині, Польщі

Завдяки хакерам нам відомо, що в 2014 році демонстрації в Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині організовував білоруський сталініст Алєксандр Усовскій, а гроші на це він отримував від російського олігарха Константіна Малофєєва

Автор: Онджей Сокоуп, Чехія - оригінал було опубліковано у чеському виданні «Hospodářské noviny» 13 березня 2017 року. Матеріал у чеському видання зроблено на основі розслідування ІнформНапалму. Переклад Громадського

Константін Малофєєв

«Хочу допомогти вам організувати в Празі рух проти власності українських олігархів. Вам потрібні гроші на прапори і банери?», — написав Усовскій чеському активісту і керівнику Компартії Чехії та Моравії Ладіславу Кащуці. Кащука був готовий провести у Празі демонстрацію проти «фашистів у Києві».

Алєксандр Усовскій надіслав Кащуці €250 і попросив його надрукувати на ці гроші прапори, зокрема й так званих «ЛНР» і «ДНР».

Білоруський «політтехнолог» повідомив Кащуці, що гроші на банери і прапори — це частина його гонорару за книгу про Сталіна. Проте з листування випливає, що в цей же час Усовскій отримав €100 тис. на будівництво мережі організацій у країнах Вишеградської четвірки.

сталініст Алєксандр Усовскій

Алєксандр Усовскій надіслав також Кащуці €500 для купівлі камери Canon, щоб активісти могли знімати свої акції на відео. Відеоматеріали Усовскому були необхідні для звітності перед своїм спонсором — олігархом Малофєєвим.

Усовскій вмовив Кащуку купити дитячий одяг, а 1 вересня 2014 року перед камерами облити його кров’ю та надіслати до Києва президенту Петру Порошенку.

План акції передбачав, що її учасницею буде жінка, яка емоційно розповість на камеру, що ця кров — символ крові дітей Донбасу і їхня кров на руках Порошенка. Усовскій пропонував Кащуці за це €400 і обіцяв привернути увагу до акції журналістів російського державного телебачення.

Зрештою, Кащука написав Усовскому, що піде до пошти сам, бо ніхто з його соратників не хоче мати з цим нічого спільного і готовий вислати фотографію посилки, щоб її (фотографію) могли використовувати російські медіа.

У звіті, який Усовскій надіслав восени 2014 року до Москви, вказано, що за демонстрацію у Будапешті, яку він провів з тамтешніми ультранаціоналістами з партії «Йоббік», він заплатив €2,5 тис.

За дві демонстрації в Кошиці та Банскій Бистриці (Словаччина) Усовскій виставив Москві рахунок на €6 тис.

Усовскій також підтримував тісні відносини з людьми із польської ультранаціоналістичної організації Obóz Wielkiej Polski, яка організувала демонстрації проти українських націоналістів, а її активісти пошкодили пам’ятник воїнам УПА, розташований у східній Польщі.

Усовскій також придумав, що було б непогано ухвалити закон, згідно з яким кожен українець, що збирається отримати дозвіл на роботу у Польщі, має підписати документ про визнання УПА злочинною організацією. В своєму листі до Москви він написав, що пропозиція отримала підтримку в деяких депутатів польської партії «Право і справедливість». Щоправда, депутати партії повідомили, що ніколи не чули про Усовского.

Усовскій також підтримував тісні відносини з людьми із польської ультранаціоналістичної організації Obóz Wielkiej Polski

Усовскій поспішно витратив €100 тис. всього за три місяці, однак, коли приїхав до Москви з іще більш грандіозними планами, включно з обранням десяти проросійських депутатів до польського Сейму за якихось €285 тис., на нього чекав неприємний сюрприз.

«Не розумію, що сталося. Спочатку мене поплескали по плечу, потім попросили почекати на сходах і повідомили, що розгляд мого питання відкладено. При цьому у мене в Польщі, Чехії та Словаччині є проросійські активісти, які працюють, як годинники, і хоч завтра можуть вийти на барикади. Та в мене нема бюджету», — скаржився Усовскій у листі до свого колеги.

Експерти говорять, що відсторонення Усовского пов’язано із тим, що наприкінці літа 2014 року за питання, пов’язані з Донбасом та Україною в цілому, у кремлівській адміністрації став відповідати Владіслав Сурков — сірий кардинал Кремля, який поступово відсторонив від влади тодішнє керівництво «республік» Донбасу і відсік людей, пов’язаних з олігархом Константіном Малофєєвим.

«Біля кожної організації, що цікавиться зовнішньою політикою, тусуються такі люди. Гроші отримують від бізнесу, який так чи інакше пов’язаний з державою і націлений на покращення своїх позицій в очах Кремля», — пояснює російський політолог Іван Прєображенскій.

Малофєєв і Гіркін, а також Чорногорія

Припинення переслідування випадково збіглося з моментом, коли люди, пов’язані з Малофєєвим, спочатку опинилися в Криму, а потім — на території Донбасу. Ігор Гіркін, який зайняв Слов’янськ і фактично розв’язав війну, деякий час працював шефом охорони Малофєєва. Українці в свій час публікували матеріали прослуховування, в яких Гіркін говорив про Малофєєва, як про свого спонсора.

Переворот у Чорногорії

У жовтні 2016-го року поліція Чорногорії затримала кілька десятків осіб, які готували державний переворот у країні.

Організаторами були серби, які свого часу воювали на Донбасі, а також двоє громадян Росії, які перебували у міжнародному розшуку. ЗМІ писали, що за спробою перевороту стояв Малофєєв.

У своїх листах Усовскій пише про участь Малофєєва у перевороті як про дійсний факт.

Алєксандр Усовскій позиціонує себе як письменника, історика і публіциста. Його перу належать книги «Військові злочини Черчилля і Рузвельта» й «Боже, бережи Сталіна».

росія угорщина польща чехія агресія

Знак гривні
Знак гривні