День червоної руки став актуальним для України

День червоної руки став актуальним для України

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» нагадує про те, що щорічно 12 лютого міжнародна громадськість відзначає День червоної руки (Red hand day), присвячений протидії залученню дітей у військові дії.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) у рамках діяльності Коаліції займається дослідженням цієї проблеми.

За кілька місяців організації вдалося поіменно ідентифікувати понад 40 дітей віком до 18 років, які виконували функції солдат або допоміжного персоналу з обох сторін конфлікту. Що стосується української сторони, то поодинокі залучення зафіксовано 2014 року, і з 2015 року про такі випадки правозахисникам не повідомляли.

Проросійські бойовики продовжують використовувати дітей у збройних формуваннях дотепер. СЦГІ зафіксовано понад 10 випадків залучення до військових дій дітей віком до 15 років, що відповідно до Римського статуту є воєнним злочином.

Крім того, СЦГІ вдалося ідентифікувати близько 10 таборів на території Російської Федерації, тимчасово окупованих та контрольованих цієї країною територіях (Крим, Абхазія), на які вивозять українських дітей з Донбасу для військової підготовки.

«Міжнародна громадськість має більш активно реагувати на втягування Російською Федерацією дітей у воєнний конфлікт. Втягування дітей у війну є серйозним злочином, і особи, які свідомо йшли на подібний крок, мають отримати справедливе покарання»,
– вважає голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Кожен з нас може допомогти зберегти історію та відновити справедливість на Донбасі. Тож якщо вам відома інформація щодо залучення неповнолітніх до незаконних збройних формувань, будь ласка, заповніть спеціальну захищену форму на сайті Коаліції (https://jfp.org.ua/report_violation/povidomyty-pro-zlochyn). Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме й не передаватиме отриманої інформації третім особам.

війна діти АТО

Знак гривні
Знак гривні