Рада прийняла важливі закони про децентралізацію (ОГЛЯД)

Верховна Рада зробила важливі кроки на шляху зміцнення місцевого самоврядування. Прийнято в цілому:

* закон про добровільне приєднання до територільних громад (№4772), який розблокує створення сотень нових об'єднаних громад.

Законопроект спрощує процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, надає право громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до вже створеної об’єднаної громади.

* зміни до законодавства, що закріплюють статус сільських, селищних старост (№4742)

Законопроект більш чітко визначає статус старости шляхом визначення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності тощо.

Зокрема, в чинне законодавство вводиться поняття «старостинський округ», межі якого співпадають з межами території юрисдикції рад тих громад, які об’єдналися. Цим запроваджується повсюдність інституту старост в межах об’єднаної територіальної громади, що є гарантією захисту прав та інтересів жителів всіх сіл та селищ.

* закон про службу в органах місцевого самоврядування (№2489).

Відповідно до закону, працювати в органах місцевого самоврядування не можуть особи, які не пройшли спеціальну перевірку і підпадають під дію закону "Про очищення влади".

Документом вводиться конкурсний відбір службовців місцевого самоврядування.

Передбачається встановити введення 3-х категорій посад службовців місцевого самоврядування: I категорія - керуючі справами виконавчого комітету місцевих рад; II категорія - керівники структурних підрозділів апарату місцевих рад; III категорія - інші посади.

При цьому службовці I категорії не мають права бути членами політичних партій.

А службовці всіх категорій не можуть брати участь у передвиборній агітації, якщо тільки вони не є кандидатами в Президенти, в депутати ВР або місцевих рад.

"Після того, як приймуть ще низку законів (передача земель за межами населених пунктів у розпорядження ОТГ, зміни до бюджетного кодексу, механізм створення ОТГ з поселень сусідніх районів) - реформа децентралізації стане незворотною і непереможною", - пише активіст Тарас Шамайда.

закон децентралізація реформи регіони

Знак гривні
Знак гривні