Львівщина відновлює пам'ятник загиблим полякам, знищений заради провокації (ФОТО, ВІДЕО)

Із надгробків, які розмалювали вандали на меморіалі загиблим полякам у Гуті Пеняцькій, вже змили ось ці сфотографовані раніше надписи:

“Версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві мешканці, не витримує жодної критики. Це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння”, – заявив заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк.

“На черговому засіданні сесії облради буде ухвалено рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента у Гуті Пеняцькій. Спільно з польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника”, – поінформував він.

Володимир Гірняк не впевнений, що це вдасться зробити до 28 лютого – річниці трагедії, коли вшанувати жертв масового знищення жителів Гути Пеняцької сюди традиційно з’їжджаються рідні загиблих з України та Польщі.

Водночас він наголосив, що слід подбати і про українські монументи, зруйновані на території Польщі. У їх знищенні простежується той самий почерк, вважає він:

Нагадаємо, у селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині невідомі напередодні пошкодили пам’ятник із прізвищами поляків, убитих у 1944 році. Тоді загинуло понад 800 осіб, включаючи жінок та дітей.

Вандали розбили центральний хрест, а бічні плити розвалювали в синьо-жовті та червоно-чорні кольори, додавши символ СС.

а такий вигляд меморіал мав до акту вандалізму

Варто зауважити, що відео спаплюженого меморіалу з’явилося ввечері 9 січня на щойно створеній сторінці сервісу YouTube “Вільна Україна”, де на заставці – логотип “Правий сектор”, а замість фото користувача – стара емблема ОУН.

Крім цього відео, інших роликів сторінка не містить.

Підпис – “знищен польський пам’ятник” – видає в авторах незнання української мови. Ба це нагадує кальку з російського "уничножен".

За матеріалами Новинарні та газети День

львівщина польща історія трагедія

Знак гривні
Знак гривні