Савченко хоче оприлюднити списки полонених, СБУ проти цього піару

Служба безпеки України має намір провести роз’яснювальну роботу з народною депутаткою Надією Савченко щодо її наміру оприлюднити списки українців, які перебувають у полоні в ОРДЛО або зникли безвісти.

Про це у ефірі телеканалу “112 Україна” заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Раніше Савченко пообіцяла опублікувати списки українських полонених, отримані нею від бойовиків.

При цьому депутатка оприлюднило фото, на якому вона вивчає папери з переліком, очевидно, імен та прізвищ у таблицях.

“Ці списки нам відомі, ми працюємо з ними. І не сумнівайтеся, ми обов’язково проведемо певну роз’яснювальну роботу [з Надією Савченко] в рамках діючого законодавства”, – сказав Тандіт.

Він наголосив на тому, що в Україні існує певне законодавство, яке обмежує публікацію будь-якої інформації, пов’язаної з даними про військовополонених, і ця інформація не повинна використовуватися для політичного піару й маніпуляцій.

Нові списки полонених – це не феєрверк, а тяжка праця. Ми не повинні використовувати цю інформацію для корисливих цілей, маніпулювати цими списками, займатися політичним піаром. Важливо пам’ятати про життя цих людей. Нам треба зробити все, щоб хлопці були звільнені. Треба пам’ятати про безвісти зниклих, їх більше 490 людей.

Питання в тому, для чого взагалі ці списки опубліковувати”, – додав Тандіт.

Радник голови СБУ пояснив, що поширення прізвищ військовополонених може нашкодити їх близьким, які перебувають у важкому емоційному стані, тому “будь-яка інформація, пов’язана із заручниками, може мати характер не тільки корисної інформації, а й нашкодити їх рідним”.

“Дуже важливо пам’ятати про це”, – наголосив радник голови СБУ, який бере участь у процесі звільнення заручників.

“Хочу запевнити, що ми робимо усе для того, що врешті-решт звільнити всіх військовополонених”, – резюмував Тандіт.

За матеріалами Новинарні

донеччина савченко луганщина говорильня сбу війна

Знак гривні
Знак гривні