Київенерго натякає, що взимку в домівках може бути холодно

Нинішній опалювальний сезон стане одним з найскладніших за останнє десятиріччя.

Про це попереджують у "Київенерго".

Головна небезпека - арешт рахунків підприємств-теплопостачальників через борги за газ, які ці компанії оскаржують с суді.

Директор "Київських теплових мереж" Євген Глушак пояснив, що до складних фінансових умов додається ще й зношення тепломереж, на ремонт яких бракує коштів.

Енергетичний експерт Юрій Корольчук припускає, що за умови відносно теплої зими, критичної ситуації з опаленням не буде. В полоні радянських традицій – дати тепло за кілька днів. А пуск опалення, на його думку, затягується саме тому, що треба довго готувати до подачі теплоносія зношені мережі: від кількох днів до двох тижнів.

В разі ж холодної зими, на думку Корольчука, Україна обиратиме між забезпеченням транзиту газу до ЄС і власним споживанням. І у разі зниження тиску в газових мережах можуть відмовляти або ненадійно працювати прилади газового опалення, попереджає він.

Проблема пуску опалення в Україні завжди існувала, і нині вона не має критичного характеру. Але є багато запитань до проходження опалювального сезону в зимові місяці, визнає енергетичний експерт Валентин Землянський.

«Проведення планових ремонтів мереж і котелень, які мали бути влітку, не відбулися через арешт рахунку. Розрахунки «Укртрансгазу»: Україні потрібно 15,3 мільярда кубометрів газу у сховищах, тож нинішні запаси обсягом 14,7 мільярда кубів – на межі фолу. Тарифи – це ще одна проблема, тому в уряді й пропонують розстрочку. Ідеться про право громадян оплачувати половину вартості тепла у холодний сезон, а половину – з квітня по вересень. Хочу почути від влади, як покриватимуться у бюджеті «Нафтогазу» і тепловиків ці 50%. Хоча було б доцільніше дещо знизити тарифи», – пропонує експерт.

Зі свого боку Олексій Кучеренко та інші експерти припускають, що в разі холодної зими Україна проведе опалювальний сезон ціною збільшення боргів, або ж буде ініціатива Євросоюзу про українсько-російські переговори щодо постачання російського газу та вугілля на український ринок.

Радіо Свобода, Гугл-новини

жкг енергетика київ

Знак гривні
Знак гривні